– Uaktuelt å gi asylbarnavtalen en tilbakevirkende kraft

KrF har kommet med et ultimatum om at sakene til returnerte asylbarn i fjor må vurderes på nytt. Frp-leder Siv Jensen sier det er uaktuelt å gi forskrifter tilbakevirkende kraft.

Kristelig Folkeparti har stilt ultimatum om at asylbarn og deres familier som er sendt ut fra juli til desember i fjor, får asylsakene vurdert på nytt. Frp-leder Siv Jensen sier det er uaktuelt å gi forskrifter tilbakevirkende kraft.

SE VIDEO: Det er uheldig om forskrifter får tilbakevirkende kraft, sier Frp-leder Siv Jensen om kravet om at sakene til utsendte asylbarn skal behandles på nytt.

Kristelig Folkeparti (KrF) har stilt ultimatum om at asylbarn og deres familier som er sendt ut fra juli til desember i fjor, får asylsakene vurdert på nytt. Det vil ikke leder Siv Jensen i Fremskrittspartiet (Frp) uten videre gå med på.

– Vi er like klare som KrF. Det er ikke aktuelt å gi en avtale tilbakevirkende kraft, sa Jensen på Politisk kvarter i NRK tirsdag morgen.

I en kort kommentar til NRK uttrykker KrF-leder Knut Arild Hareide at partiet venter på en løsning fra regjeringen.

– Jeg har registrert det enkelte Frp-ere har sagt til media i går og i dag. For meg er det naturlig å kommentere når regjeringen svarer på den forventningen KrF og Venstre har kommet med, sier Hareide.

Anundsen må rydde opp

Også Abid Raja i Venstre forventer at Anundsen rydder opp,

– Når en statsråd gjør en feil, innrømmer en feil, beklager en feil, så regner jeg det som logisk at man også vil rette opp feilen.

Venstre har en klar forventning om at justisministeren rydder opp. Det er ikke til å leve med dersom stat og regjering ikke retter opp feil begått overfor asylbarn som urettmessig er sendt ut. Feil må rettes opp og det er en forutsetning for både Venstre og KrF, sier Abid Raja.

– Må rydde opp overfor asylbarna

Venstre og Kristelig Folkeparti avviser mistillit mot justisminister Anders Anundsen (Frp) i asylbarnsaken.

Men for å nøye seg med sterk kritikk i stedet for å støtte opposisjonspartienes mistillitsforslag, krever de at alle utsendte mindreårige i perioden fra juli til desember i fjor får asylavslagene vurdert på nytt.

– Vi har gitt et tydelig signal til regjeringen om at de må rydde opp overfor asylbarna. Og ja, jeg har forståelse for at dette oppfattes som et ultimatum, sa Hareide til NRK mandag morgen.

Hareide ber om unnskyldning

ULTIMATUM: KrF-leder Knut Arild Hareide har kommet med et ultimatum om at sakene til returnerte asylbarn i fjor må vurderes på nytt.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Siv Jensen: – Vi er rett og slett uenige

– Vi er rett og slett uenige om hvorvidt forskrifter skal ha tilbakevirkende kraft eller ikke. Jeg konstaterer at KrF og Venstre mener det, Frp er uenig, sier Jensen og fortsetter:

– Vi mener vi har fulgt opp den avtalen vi har med KrF og Venstre på en god måte, der vi har en balanse mellom innstramminger på den ene siden og oppmykinger på den andre. Det er uheldig om forskrifter får tilbakevirkende kraft.

Ingen forhandlinger for å løse uenigheten

Frps stortingspolitiker i justiskomiteen, Jan Arild Ellingsen, legger ikke skjul på at Hareides ultimatum vil bli svært dårlig mottatt. Kravet vil utløse en ny storm i partiet, sa han til Dagens Næringsliv mandag.

Det pågår ingen forhandlinger mellom partiene for å løse uenigheten.

I tillegg til asylkravet vedtok KrF fredag at partiet retter kraftig kritikk av justisminister Anders Anundsen (Frp) i den delen av asylsaken som er til behandling i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger