– Uaktuelt å få barn uten fast jobb

Unio hevder regjeringens politikk gjør at flere kvinner vil sette livet sitt på vent. For Mari Beck var det uaktuelt å stifte familie mens hun var vikar.

Mari Beck med gult skjer og strikkelue. Smiler bredt i en julepyntet gate

PÅ VENT: Mari Beck turte ikke planlegge familieforøkelse før fast jobb var i boks. Først nå er hun klar for å ta den type beslutninger.

Foto: Siv Sandvik / NRK

– Da hadde jeg ikke klart å nyte mammapermisjonen. Jeg hadde brukt all tid på bekymringer og jobbsøking, sier 29-åringen.

Det er mange år siden ergoterapeuten fra Oslo og samboeren tenkte at «det er nok fornuftig å få barn snart». Men først da vikariatet ved sykehjemmet i Skedsmo gikk over til en fast stilling i fjor, var hun klar for å tenke tanken for alvor.

– Jeg var ikke interessert i å stifte en familie før jeg visste at jeg har noe å gå tilbake til. Jeg må passe på min framtid og mitt liv.

– Utrygg livssituasjon

Nå frykter arbeidstakerorganisasjonen Unio at regjeringens forslag om å tillate arbeidsgivere å ansette midlertidig i ett år, uten vilkår, vil gjøre at flere unge kvinner utsetter graviditet mens de venter på fast jobb.

Unio-leder Anders Folkestad

LIKESTILLING: Folkestad viser til at det allerede i dag er flest kvinner i midlertidige stillinger. – Nå lager man altså en politikk på arbeidslivsområde som øker presset på damene, mange vil sette livet sitt litt på vent

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX
Robert Eriksson

TILBAKEVISER: Robert Eriksson har liten tro på at hele 180.000 kvinner under 30 år vil ende i en midlertidig stilling.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

– I verste fall kan 180.000 tusen kvinner under 30 år få tilbud om en midlertidig jobb. Det skaper en utrygg livssituasjon med tanke på økonomi og arbeid. Mange vil tenke at «da må jeg vente med å få barn», sier Unio-leder Anders Folkestad.

Han forteller at han har regnet seg fram til 180.000 ved å legge sammen dem som er midlertidig ansatt i dag, med dem som kan bli midlertidig ansatt dersom alle bedrifter benytter seg av mulighetene lovendringen gir (se faktaboks).

– Han har stappet fingeren i munnen og tenkt på et tall, sier arbeidsminister Robert Eriksson.

Mari Beck står på gaten og smiler. I bakgrunnen kjører en blå trikk forbi

FORNØYD: Beck, som selv er medlem av Norsk Ergoterapeutforbund, takker vikariatet for arbeidserfaringen det ga henne.

Foto: Siv Sandvik / NRK

– Men skulle Unio få rett i at 180.000 kvinner, som i dag står utenfor arbeidslivet, får tilbud om en midlertidig stilling, så kan jeg ikke skjønne at det er negativt.

– Erfaring viktig

Onsdag holder Stortinget en åpen høring om forslagene til endringer i arbeidsmiljøloven. Unio og resten av arbeidstakerorganisasjonene har ikke gitt opp håpet om at de folkevalgte kan presse Eriksson til å snu.

Eriksson er på sin side trygg på at hans forslag vil gjøre at flere av dem som står utenfor arbeidslivet i dag, lettere kan få den arbeidserfaringen er fast jobb krever.

Det argumentet kjøper Beck.

– Hadde det ikke vært for det ni måneder lange vikariatet, så hadde jeg ikke fått den erfaringen. I den perioden var all erfaring jeg kunne få viktig, sier hun.

Les også: Tviler på at flere midlertidige jobber gjør arbeidslivet mer inkluderende

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger