Normal

– Tydelige bevis på at Thomas Quick er skyldig

Thomas Quick kan snart være frikjent for alle drapene han er dømt for. Tidligere justiskansler i Sverige, Göran Lambertz, slår alarm og hevder det er tydelige bevis mot Quick i minst to saker, deriblant Therese-saken.

Thomas Quick

Et innlegg i avisen Dagens Nyheter mandag har blåst nytt liv i debatten rundt Quck-saken. Thomas Quick (bildet) kaller seg nå Sture Bergwall.

Foto: PICA PRESSFOTO / Scanpix

Thomas Quick, som nå går under navnet Sture Bergwall, er dømt for åtte drap på 70- og 80-tallet.

Etter at Bergwall trakk tilbake sine tilståelser i 2008, har han søkt om å få gjenopptatt alle sakene.

– Snart kan han være frikjent fra alle drapsanklagene, men i minst to saker finnes det overbevisende bevis mot ham. Man må finne ut hva som har gått galt, skriver tidligere justiskansler Göran Lambertz i den svenske avisen Dagens Nyheter mandag.

Lambertz gransket og godkjente flere av de fellende dommene mot Bergwall, og innlegget har blåst nytt liv i debatten rundt Berwall-saken i Sverige.

Justiskansleren er et myndighetsorgan som skal kontrollere at andre myndigheter etterlever lovverket.

– Kan ikke ha diktet opp

En av de to sakene Lambertz trekker frem, er forsvinningsgåten rundt norske Therese Johannessen i 1988.

Lambertz peker på at Bergwall kjente til opplysninger rundt denne saken, som han ikke kan ha diktet opp eller ha fått vite av politiet.

Therese Johannessen

Ni år gamle Therese Johannessen forsvant sporløst fra Fjell i Drammen i 1988.

Foto: HO / NTB scanpix

Bergwall ble dømt for å ha drept Therese Johannessen i 1998, men saken ble gjenopptatt og i 2011 ble tiltalen trukket av svensk påtalemyndighet.

Lambertz advarer nå mot at det dras forhastede konklusjoner i hele sakskomplekset.

– Før man betrakter det som usannsynlig at Sture Bergwall står bak seksuelle drap, bør man tenke på at han tidligere har begått flere seksuelle overgrep mot gutter, og knivstukket en person slik at han nesten ble drept, skriver Lambertz

Advokat Thomas Olsson

Advokat Thomas Olsson.

Foto: Bertil Ericson / NTB scanpix

Argumentene avvises blankt av Bergwalls advokat, Thomas Olsson.

– Alle de punktene som Lambertz peker på, hvor det angivelig finnes tydelige bevis, har blitt tatt opp, analysert og prøvd i gjenopptakelsessakene. Så det Lambertz egentlig sier er at han underkjenner ni hovedrettsdommeres kompetanse til å avgjøre denne saken, sier Olsson til nyhetsbyrået TT.

Ønsker kommisjon

Inlegget i Dagens Nyheter har fått debatten rundt Quick-saken til å blusse opp i Sverige.

Lambertz stiller seg bak et krav om at det skal opprettes en egen kommisjon for å granske rettshåndteringen i Quick-saken, noe flere av de pårørende tidligere har bedt om.

I løpet av mandagen er det blitt klart at det er bred politisk støtte i Sverige for en slik kommsjon, men justisminister Beatrice Ask kan foreløpig ikke love noe.

– Jeg er alvorlig bekymret over de seneste opplysningene i Quick-saken, men jeg anser det som best å avvente utfallet av de gjenopptakelsessakene som gjenstår før det tas noen beslutning om hvordan saken skal utredes, sier hun til nyhetsbyrået TT.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger