Hopp til innhold

– Neste fly er allerede bestilt

Justisminister Knut Storberget mener tvangsutsending av asylsøkere virker avskrekkende på lykkejegere. Antall asylsøkere gikk kraftig ned i januar sammenlignet med året før.

Tvangsutsendelse av irakere

I desember tvangsutsendte Politiets utlendingsenhet 30 irakere til Bagdad med et chartret fly. Nå mener Storberget at slike aksjoner avskrekker lykkejegere fra å reise til Norge.

Foto: Politiets utlendingsenhet Roar Hanssen / Scanpix

I januar i fjor søkte over 1300 personer om asyl i Norge. På samme tid i år har tallet sunket til 800.

Norge sender nå ut flere uønskede personer enn på mange år, og Storberget mener det kan være grunnen.

– Jeg tror det er en veldig viktig grunn. At mennesker som legger ut på flukt og som ikke har grunnlag for opphold i Norge ser at det ikke nytter.

Derfor mener han det er veldig viktig å fortsette å sende klare signaler om det ikke nytter å nekte å reise hvis man ikke får oppholdstilatelse.

Video nsps_upload_2010_2_4_21_34_14_1229.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Vil sende ut mange flere

Det siste året er over 3000 personer som ikke har rett til å oppholde seg i Norge blitt tvangsutsendt. Flere ganger har man chartret hele fly for å sende personer ut av landet.

Les: Flere irakere tvangsutsendt

I desember i fjor ble 30 irakiske menn fulgt av over 60 polititjenestemenn fra Politiets Utlendingsenhet (PU) da turen gikk til Bagdad og Irak.

Justisministeren vil sende ut mange flere på denne måten, og neste fly er allerede bestilt.

– Jeg kan ikke røpe nøyaktig når det går eller hvor, men det kommer til å gå mange flere fly, sier Storberget.

Storberget har som mål at 5000 personer, uten oppholdstillatelse, skal sendes hjem med chartrede fly i år, både med tvang og ved frivillig retur.

Fått mye kritikk

Den utstrakte bruken av tvangsutsendelser har dog ikke bare blitt godt tatt imot. Flere organisasjoner har uttrykt at de mener returene til Irak er veldig problematiske og i strid med FNs høykomissær for flyktninger (UNHCR) sine råd.

Les: 30 irakere sendt ut av landet

– Vi er veldig skeptisk til måten dette foregår på, sa Jon Ole Martinsen i Selvhjelp for innvandrere og flyktninger (SEIF) da de 30 irakerne ble sendt ut i desember.

UNHCR har selv også gjort det klart at praksisen ikke er helt slik de skulle ønske.

Les: I strid med FN

– Det er én forklaring på dette og det er at Sverige strammet inn sin politikk overfor irakere i fjor. De gjorde det vanskeligere å få asyl og startet med tvangsreturer, sa Hanne Mathisen hos FNs høykomissær for flyktninger (UNHCR) til NRK i fjor.

AKTUELT NÅ