Hopp til innhold

– Trygdesvindlere flyr fra utlandet til nærmeste Nav-kontor

I fjor anmeldte Nav 106 personer for svindel på tilsammen 28,5 millioner kroner. De var i utlandet, men skulle egentlig vært hjemme i Norge og søkt jobb.

NAV direktør Magne Fladby peker på et verdenskart.

TRYGDESVINDEL: Magne Fladby i NAV viser et kart over reiseruten til en person som NAV mener har oppholdt seg ulovlig i utlandet på norsk trygd.

Foto: NRK

Hvis du mottar dagpenger på grunn av arbeidsløshet, eller arbeidsavklaringspenger fordi du er syk og skal få hjelp til å komme i arbeid, skal du som hovedregel ikke reise ut av landet. Det blir karakterisert som svindel. Men Nav anmelder stadig flere for nettopp det: For urettmessig å ha tatt med seg ytelser til utlandet.

Økt kraftig

I fjor anmeldte Nav 106 personer for å ha oppholdt seg i utlandet i strid med regelverket.
Nav mener de tilsammen har svindlet staten for 28,5 millioner kroner.

Nav mener mange ser ut til bevisst å komme hjem til Norge, møte på Nav, for så å reise til utlandet igjen. Stikk i strid med reglene.

– Vi har jo nå i det siste også fått tips om at folk reiser helt fra det fjerne østen til Norge, for så å møte på et Nav-kontor. Det er veldig billige flybilletter for tiden, sier Magne Fladby, fungerende ytelsesedirektør i Nav, til NRK.

Gardermoen ankomsthall

ANKOMSTHALL: NAV anmelder stadig flere for ulovlig å ha tatt med seg trygd til utlandet.

Foto: NRK

Var på tur i 7 land med norsk trygd

NAV viser eksempler på det de mener er omfattende svindel.

  • Mann, anmeldt for å ha svindlet NAV for 628.000 kroner ved ulovlig å ha oppholdt seg i utlandet.
  • Hadde kontakt med NAV ti ganger: Fire personlige frammøter og seks møter på telefon.
  • NAV får tips om at bruker har oppholdt seg i utlandet, i Tanzania.
  • Undersøkelser viser at mannen har oppholdt seg i stønadsperioden i mange land: Sverige, Nederland, Østerrike, Hong Kong, Luxembourg, og Storbritannia.

For å motta dagpenger må du som en hovedregel være i Norge, fordi du raskt skal kunne ta arbeid som du blir tilbudt fra Nav.

Når det gjelder arbeidsavklaringspenger skal man som hovedregel være i Norge for å få medisinsk oppfølging og hjelp til å komme i arbeid.

Nav medgir at dette er vanskelig å avdekke, og at mørketallene er store.

– Det er ressurskrevende saker for oss å undersøke. Vi har ikke de samme mulighetene til å undersøke, fordi vi ikke har samme samarbeid med offentlige myndigheter i utlandet, spesielt utenfor EU, sier Magne Fladby i NAV.

AKTUELT NÅ