Hopp til innhold

– Tror PST vet selv at de har trådd over loven

Filmskaper Ulrik Imtiaz Rolfsen og hans advokat sender i dag ut en begjæring om å få ut film-opptakene som PST gjorde beslag på i går.

Advokat Kim Gerdts

Advokat Kim Gerdts sier at grunnlegende regler for kildevernet ble brutt av PST.

Foto: Jørgen Eide / NRK

Dersom PST ikke gir materialet tilbake, vil Rolfsens advokat Kim Gerdts gå videre til tingretten og få spørsmålet behandlet der.

Gerdts sier til NRK at de nå forventer at PST de følger reglene og utleverer beslaget. Men han tror ikke de kommer til å gjøre det.

– Jeg tror likevel de er klar over problemstillingen, og er var på den. At de kanskje også er selvbevisst i dag på at de har trådd over loven, sier han.

– Det er mitt håp at vår rettsstat tar til følge vår begjæring og utleverer materialet dersom PST nekter.

– Har klart kildevern

Han forklarer at PSTs hastebeslag etter deres mening er et brudd på grunnleggende regler om kildevern hos et menneske som skal lage dokumentarfilmer.

– Vi reager på at de går inn på denne måten, og vil gjøre noe med det, sier Gerdts.

Rolfsen jobber med en dokumentar om islamistmiljøet i Norge. Etter det NRK kjenner til skal beslagene ha sammenheng med at en 18 år gammel gutt ble pågrepet av PST på en flyplass i Sverige tidligere denne uken. 18-åringen er siktet for å ville slutte seg til terrorgruppa IS i Syria. Rolfsen er nå redd for at kildene hans ikke lenger vil stole på ham.

– Mennesker som jobber med denne type arbeid har et klart kildevern ovenfor de opplysningene de klarer å fremskaffe, for å skape et bredt bilde av de problemstillingen de ønsker å fremstille, sier Gerdts.

PST: Det hastet

Ulrik Imtiaz Rolfsen

Ulrik Imtiaz Rolfsen fikk besøk av tre sivilkledde politifolk tirsdag. Han har fortalt til NRK at han ble sjokkert og skjelven.

Foto: Tone Staude / NRK

PST ønsket ikke å kommentere saken overfor NRK tirsdag kveld. De skrev i en e-post tidligere på dagen at det hastet med å «forhindre at det viktige beviset ble forspilt» da de gjorde beslaget. Opptakene til Rolfsen er nå forseglet og det blir opp til retten å vurdere om PST får se innholdet.

– Vi er alle interessert i å bekjempe terror, men vi har også grunnleggende rettsregler som strekker lenger enn den enkeltes sak, sier Gerdts.

– Det viktig at vi tørr å håndheve disse for at mennesker som ikke har gjort noe galt også skal ha et rettsvern.

– Ble overtalt til å tillate beslaget

Advokaten forteller at etter det han vet motsatte Rolfsen seg PSTs beslag til å begynne med, men ble overtalt til å gjøre det der og da.

– Det var under påtrykk av at det lå en beslutning om ransaking og beslag hos ham. Han sto overfor politiet, PST og en statsadvokat som hadde utstedt denne. Det var helt forståelig at han gjorde det. Det var galt av politiet å presse det frem, men han valgte å gjøre det, sier Gerdts.

– Burde han motsatt seg beslaget?

– Det må du spørre Rolfsen om. Det er ikke jeg som skal sitte på glattcelle, det er i tilfelle han.

AKTUELT NÅ