– Tror man skal være ganske kald for bruke pepperspay mot ulv

HAUGESUND (NRK): Senterpartiet mener folk som har farlige rovdyr i sitt nærmiljø bør få lov til å bære pepperspray. – Sjokkerende og ganske håpløst, sier ulveforkjemper Leif Sørensen.

Tre ulv på en skogsvei i Lørenskog

REDDE: Senterpartiet er redde for ulv som ikke viser en naturlig skyhet overfor mennesker. Her er tre ulv fotografert på en skogsvei i Lørenskog.

Foto: Marius Angvik

Ole Andre Storsnes

SERIØS: Ole Andre Storsnes fra Trysil står bak forslaget, som han bedyrer at er seriøst ment.

Foto: David Vojislav Krekling / NRK

Senterpartiet er denne helgen samlet til landsmøte i Haugesund. Blant sakene landsmøtet har sagt enstemmig ja til å jobbe for, er et forslag fra Hedmark Senterparti om å bruke pepperspray i ulveutsatte områder. Partiet peker på folk i disse områdene i dag ikke har noen «lovlig mulighet i dag til å forsvare seg» mot ulveangrep.

Forslagsstiller Ole André Storsnes sier forslaget er ment for å verne folk som har ulven «helt innpå trappa».

– Det gjelder dem som føler seg utrygge. Man skal kunne« ta ut» ulv som er truende og nærgående, sier Storsnes til NRK.

Pepperspray har en rekkevidde på noen meter. Det ser ikke Storsnes som et problem.

– Man skal ikke jakte på ulven. Man skal ha det i tilfelle den angriper deg. Det er som ekstra en sikkerhet og en trygghet.

Pepperspray

PEPPER PÅ BOKS: Virkestoffet i pepperspray er ofte basert på chilipepper, og forårsaker en brennende smerte om man får det i øynene. På bildet er en type pepperspray det norske politiet tok i bruk i 2003.

Foto: Eeg, Jon, Scanpix / SCANPIX

– Skal være ganske kald

Kristin Gangås forsker på rovdyr ved Høgskolen i Hedmark. Hun er svært skeptisk til forslaget, blant annet på grunn av rekkevidden peppersprayen har.

– Jeg tror man skal være ganske kald og rolig for å treffe en ulv med pepperspray, påpeker Gangås.

Samtidig tror hun forslaget gi folk en følelse av trygghet, og påpeker at en variant av pepperspray har blitt brukt mot bjørn i Nord-Amerika.

– Det er noe med den psykologiske biten. Om det kan få folk til å føle seg tryggere kan det ha noe for seg, sier Gangås, som tror det er vanskelig å forutse hvordan ulven vil reagere om den blir sprayet med chilipepper.

– Det er sikkert like ekkelt for den som er det er for folk, men det er ikke noe jeg har noe erfaring med.

– Ganske håpløst

Ulveforkjemper Leif Sørensen har drevet med sporing av ulver, og hevder selv han har hatt nærkontakt med ulv over 20 ganger.

– Umiddelbart tenker jeg at dette ikke er gjennomtenkt i det hele tatt. Den korte avstanden som skal til for å benytte pepperspray, den er ikke til stede når man møter ulv, sier Sørensen.

Kristin Gangås

SKEPTISK: Forsker Kristin Gangås er skeptisk til om det vil fungere å bruke pepperspray mot ulv.

Foto: Frode Skår / Høgskolen i Hedmark

Han tror ikke det kan ha vært fagpersoner som står bak forslaget.

– Jeg ser det tiltaket der som ganske håpløst. Det sjokkerer meg at det er foreslått, sier Sørensen.

– Bare et tidsspørsmål

Ole André Storsnes fra Hedmark Senterparti sier partiet håper at bruk av pepperspray mot ulv ikke blir aktuelt i nærmeste fremtid.

– Men det er bare et tidsspørsmål før det (ulv angriper mennesker, journ.anm.) skjer. Vi håper selvfølgelig at det aldri blir aktuelt, men da har folk en mulighet til å velge, sier Storsnes.

Senterpartiet har også stemt for et forslag om at ulv som ikke viser naturlig skyhet overfor mennesker, bør bli drept.

SISTE NYTT

Siste meldinger