Hopp til innhold

– Troppssjefen gjorde bare jobben sin

– Det var ikke noe juridisk grunnlag for å straffe offiseren som tvang Alice Asplund til å bade naken, sier kvinnen som satt i klagenemnda som behandlet saken hans. Hun mener Forsvaret nå må endre rutinene sine.

Alice Asplund og Ine Eriksen Søreide på vei ut av radiostudio
Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Marie Helsaa

Grenader Marie Flemmen Hellsaa sier at det ikke er noen juridisk grunnlag for å refse offiseren.

Foto: Forsvaret

Grenader Marie Flemmen Hellsaa, som også er landstillitsvalgt for norske soldater, var en av de tre som behandlet klagesaken til offiseren som mente han ble urettmessig straffet da han ledet en øvelse i felthygiene.

I begrunnelsen heter det at offiseren ikke forsto hvor belastende det var for Asplund å bli beordret til å bade naken.

Vanlig øvelse

Hellsaa sier til NRK at det ikke er unaturlig at troppssjefen ønsket at begge kjønn skulle gjennomføre øvelsen likt, også med tanke på at likestilling er et tema.

– Det er leit at hun opplevde situasjonen som krenkende, og det burde ikke ha skjedd. Men dette er første gang det blir en sak ut av det. Dette har vært gjennomført mange ganger uten problemer, sier Hellsaa.

Nettopp derfor mener hun løytnanten bare gjorde jobben sin.

– Forsvaret må nå gjennomgå sine egne rutiner, og ikke legge all skyld på en troppssjef som gjorde som de har gjort tidligere.

Se tidligere soldat Alice Asplund kommentere Forsvarets klagenemnds dom som snudde om på vedtaket om å gi refs til offiseren som beordet henne til å ta av seg klærne.
Fra Dagsnytt Atten 4. november 2014.

Enstemmig

De tre representantene som satt i Klagenemnda for disiplinærsaker i Forsvaret, var alle enige i avgjørelsen. Foruten Hellsaa bestod klagenemnda av sorenskriver Knut Almaas og en yrkesoffiser. Almaas har i kveld ikke ønsket å kommentere saken overfor NRK, og henviser til begrunnelsen i avgjørelsen.

Hellsaa sier videre at hvis Forsvaret fortsatt mener dette er en uakseptabel handling, må de utarbeide nye rutiner.

Hun mener det ikke finnes retningslinjer for hvordan man skal opptre når man gjennomfører slike feltøvelser.

– Det ble gjort en skjønnsmessig vurdering der offiseren og den menige opplevde situasjonen ulikt, sier hun.

Helomvending

Tirsdag gjorde Forsvaret helomvending da de offentliggjorde begrunnelsen for at offiseren fikk trukket tilbake refsen.

«Fornærmede har forklart at hun ble fortvilet da hun fikk avslag på sin forespørsel om tillempninger, men det anses ikke bevist at refsede var klar over hvordan hun følte situasjonen, og at hun følte seg krenket», heter det i begrunnelsen.

Nemnda mener at både vitners og fornærmedes forklaringer bekrefter at gjennomføringen var forsvarlig, og nødvendig ut fra et sikkerhetsmessig aspekt.

– Helt utrolig

Da Alice Asplund tirsdag fikk høre begrunnelsen i NRK, kunne hun ikke forstå hvordan de hadde kommet frem til den.

– Det er helt utrolig. Jeg skjønner ikke hva som har skjedd, for ethvert menneske hadde forstått at jeg ikke hadde lyst. Når noen står foran deg og gråter, hva mer trenger du?

– Jeg gjemte meg og kom med flere andre forslag til hvordan vi gjøre det på uten å få noen annen beskjed enn å bli nektet alternative løsninger, sa Asplund.

Forsvarsministen sier hun ikke ønsker slike handlinger i Forsvaret, og handlingen var helt uakseptabelt.

– Jeg har ment at det var grunnlag for den refselsen som ble ilagt. Det er ikke Forsvaret som har trukket tilbake refsen, det kommer på bakgrunn av det den uavhengige nemnda har kommet frem til, sa forsvarsministeren til NRK tidligere i dag.

Hun minner om at det er en uavhengig klagenemnd som har foretatt vurderingen, og at den må stå for deres regning.

AKTUELT NÅ