Hopp til innhold

– Trondheim er Norges Brooklyn

New York-bryggeriet Brooklyn Brewery går sammen med Ringnes om å brygge øl på E. C. Dahls bryggeri i Trondheim.

Steve Hindy fra Brooklyn Brewery og Søren Brinck fra Ringnes

NYE PLANER, GAMMELT NAVN: Administrerende direktør Søren Brinck i Carlsberg (t.h.) og Eric Ottaway fra Brooklyn Brewery (t.v.) presenterte planene for ølsenteret og bryggeriet i Trondheim, som de to selskapene skal drive sammen. Bryggeriet blir fortsatt hetende Dahls, og har fått en lett oppfrisket logo.

Foto: Stein Lorentzen / NRK

Carlsberg-eide Ringnes har trappet ned produksjonen av øl kraftig og avviklet brusproduksjonen ved det tradisjonsrike bryggeriet. I stedet kommer et nytt bryggeri og ølsenter på Lademoen, som skal åpne dørene på sensommeren 2016.

I dag ble det klart at det amerikanske håndverksbryggeriet Brooklyn Brewery blir medeier i det nye bryggeriet.

De skal blant annet jobbe med å utvikle nye ølsorter.

– Norges Brooklyn

Garrett Oliver, bryggerimester ved Brooklyn Brewery

LIDENSKAP: – På sett og vis er Trondheim Norges Brooklyn. Folk her har en lidenskap knyttet til hvor de kommer fra, og godtar ikke at noen snakker nedsettende om byen, sa bryggerimester Garrett Oliver i Brooklyn Brewery.

Foto: Stein Lorentzen / NRK

– På sett og vis er Trondheim Norges Brooklyn. Folk her har en lidenskap knyttet til hvor de kommer fra, og godtar ikke at noen snakker nedsettende om byen, sa bryggerimester Garrett Oliver.

Han trakk paralleller mellom Williamsburg i Brooklyn, hvor bryggeriet holder til, og Østbyen i Trondheim.

Brooklyn var i fjor det ellevte største i USA blant bryggeriene som kaller «håndverksbryggeri». Dette er bryggerier med mindre produksjonsvolumer enn de største industrielle bryggeriene, og som i USA gikk i bresjen for å brygge andre ølsorter enn den typiske amerikanske lageren. Trenden har etter hvert spredt seg til resten av verden, også til Norge - hvor det har poppet opp med nye og mindre bryggerier de siste årene.

Flere av de amerikanske håndverksbryggeriene har etter hvert blitt svært store, og eksporterer også mye øl til store deler av verden.

Nytt liv

Carlsberg importerer i dag Brooklyn-ølet til Skandinavia, og ifølge Brooklyn selv er Sverige deres største marked utenfor New York. I Sverige har de to samarbeidet om å gi det gamle Carnegie bryggeri i Stockholm nytt liv. Nå er planen å gjøre det samme i Trondheim.

Bryggerimester Oliver skrøt av folkene i Ringnes og Dahls, og av det han beskrev som et vakkert bryggeri.

– Det vi har muligheten til å gjøre her, er å ta spranget frem til det som skjer på håndverksbryggeri-fronten, og hva som kommer til å skje der, sa han.

Fant tonen

Søren Brinck, administrerende direktør i Ringnes

Ringnes' administrerende direktør Søren Brinck gleder seg til det nye bryggeriet åpner.

Foto: Stein Lorentzen / NRK

Brooklyn Brewerys folk har allerede funnet tonen sammen med restauratør Roar Hildonen, som sammen med kompanjongen Alexander Skjefte skal drive restauranten i ølsenteret.

– Vi fant spesielt godt tonen sammen over cognac-samlingen hans, sa Oliver til latter fra de fremmøtte.

Ringnes' administrerende direktør Søren Brinck gleder seg til det nye bryggeriet åpner:

– De kommer til å oppleve et svært åpent bryggeri, hvor en kan komme og nyte god mat og øl. Men også et bryggeri hvor man samtidig kan komme og se hvordan ølet blir produsert, og lærer og blir kloke på godt øl, sier Brinck til NRK.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT