– Trodde det var meg politiet kom for å hente

Etiopiske Beza oppholder seg ulovlig i Norge og var på Nansenskolen sammen med Maria Amelie da hun ble arrestert der onsdag kveld. Han tror ikke det hadde blitt like store protester dersom det hadde vært ham politiet hadde hentet.

Beza

Etiopiske Beza var sammen med Maria Amelie da hun ble arrestert ved Nansenskolen på Lillehammer denne uken. Han er selv papirløs og oppholder seg ulovlig i Norge.

Foto: Grete Ingebjørg Berge / NRK

– Jeg tror ikke det hadde vært like stort engasjement som det er for hennes sak. Jeg har ikke skrevet bok og er ingen kjendis, og jeg har ikke så mange kontakter som henne, sier Beza til NRKs Ukeslutt.

Maria Amelie ble pågrepet ved Nansenskolen på Lillehammer onsdag denne uken. Hun var på skolen fordi hun hadde holdt et foredrag på et arrangement med «papirløshet» som tema.

– Har levd med frykten siden 2003

Maria Amelie snakker med pressen før rettsmøtet

Maria Amelie kom til Norge sammen med foreldrene sine da hun var 16 år. Denne uken ble hun pågrepet.

Foto: Helge Carlsen / NRK

Dette foredraget holdt hun sammen med Beza. Han er asylsøker fra Etiopia, og også han er papirløs og ulovlig i Norge.

– Da jeg så politiet, tenkte jeg at de kom for å hente meg. Det gjorde de ikke. De tok henne i stedet. Det var en deprimerende og sjokkerende situasjon. Jeg tenkte bare på hva som ville skje med henne - og hva som nå kommer til å skje med meg, sier Beza.

– Jeg lever ulovlig, jeg har ikke lovlig opphold her. Jeg tenker hele tiden på at politiet plutselig kan komme og hente meg. Den frykten har jeg levd med siden 2003, og det er enda verre nå etter det som skjedde på onsdag.

I likhet med Maria Amelie, har norske myndigheter sagt at Beza skal ut av Norge.

– Hvorfor reiser du ikke ut?

– Jeg er en politisk aktiv person og har et betydelig politisk engasjement mot det totalitære regimet i Etiopia. Selv om Norge ikke har en utleveringsavtale med Etiopia, er frykten min er at jeg skal havne i hendene på regimet. Jeg har en grunnleggende frykt for å reise tilbake til Etiopia, det er derfor jeg nekter å reise frivillig.

Vil ikke holde en lavere profil

Arrestasjonen av Maria Amelie ble filmet med en mobiltelefon. Bildene av de åtte politimennene som arresterer henne i mørket sent onsdag kveld ved Nansenskolen, for at hun skal sendes ut av landet, har vakt sterke reaksjoner og et voldsomt engasjement.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Video d8ffb149-87b5-4075-a3e9-0a4853187079.jpg

Regjeringen er splittet, karakteristikker som «absurd» og «umenneskelig» er tatt i bruk fra politisk hold, rektoren ved Nansenskolen reagerte med å si at han skammer seg over å være norsk og flere tusen mennesker møtte opp i demonstrasjoner i flere norske byer for å vise sin støtte til den 25 år gamle kvinnen.

Til tross for at Beza ikke tror en arrestasjon av ham ville ha vekket det samme engasjementet og støtten, har han ingen planer om å holde en lavere profil.

– Nei, jeg vil heller øke mitt engasjement. Jeg skal si fra, og jeg skal snakke høyt om det uansett hva som skjer med meg. Jeg vil ikke dempe min stemme. Nå er det jeg som må være representanten for de papirløse, sier Beza.

  • Les Radiodokumentarens møte med de papirløse:

Rapport fra skyggelandet

Den hemmelige klinikken

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger