Hopp til innhold

– Trodde jeg hadde funnet alt

Onsdag lovet Audun Lysbakken at alle kortene var på bordet i pengeskandalen. Men ett avgjørende kort manglet. Igjen skylder han på rutinesvikt.


Audun Lysbakken

Tidligere denne uka bedyret statsråd Audun Lysbakken at alle dokumenter i saken var lagt fram for pressen. Det viser seg nå å ikke stemme.

Foto: Solum, Stian Lysberg / Scanpix

I dag publiserer Dagbladet en e-post Lysbakken og Barne,- likestillings,- og inkluderingsdepartementet hele tiden har sagt ikke fantes.

Svarte på omstridt e-post

Bakgrunnen er en mye omtalt e-post fra april 2010 , der daværende SU-leder Mali Steiro Tronsmoen ber den politiske ledelsen i BLD «tenke kreativt» rundt hvordan SU kan få penger til å opprette en uavhengig selvforsvarsgruppe.

Nå som SV har inntatt BLD lurer vi på om noen av dere som sitter der (...) kan tenke kreativt rundt dette og komme tilbake med noen tips.

Mali Steiro Tronsmoen / E-post 15.04.10

Overfor NRK og andre medier har Lysbakken hele tiden hevdet at statssekretær Henriette Westhrin aldri svarte skriftlig på den e-posten.

Det er feil.

Statssekretær Henriette Westhrin svarte allerede samme dag, viser e-posten Dagbladet siterer i dag:

«Jeg skal sette i gang en jobb med å se på hvilke muligheter som finnes med en gang,» var det korte svaret fra Westhrin.

Mali Steiro Tronsmoen

Mali Steiro Tronsmoen, SV.

Foto: Pressebilde

Fant en løsning

Hvilke muligheter Westhrin videreformidlet til SU er usikkert.

Ifølge Tronsmoen har SUs mål alltid vært å få penger til å opprette en partipolitisk uavhengig organisasjon for å holde feministiske selvforsvarskurs til skolejenter over hele landet.

Men Jenteforsvaret var bare en undergruppe av SU da de søkte om penger i oktober i fjor.

Først den 7. november ble Jenteforsvaret formelt registrert i Brønnøysundregistrene.

Kun seks dager senere overkjører den politiske ledelsen i BLD advarslene fra byråkratene og gir organisasjonen penger.

Lukket prosses

Prosessen, der også et samarbeidsprosjekt i Sør-Trøndelag fikk tildelt penger i en lukket tildelingsrunde, har ført til at kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget har bedt om to redegjørelser fra Lysbakken.

Først i den andre redegjørelsen ble det klart at hans departement trosset rådene fra embetsverket, og opposisjonen følte seg ført bak lyset.

Lysbakken sier han ikke forstår

Nå viser det seg at Lysbakkens departement igjen har holdt tilbake en sentral e-post.

Overfor Dagbladet sier statsråden at han er overrasket over at e-posten fra Westhrin i det hele tatt eksisterer.

– Jeg var helt sikker på at vi hadde søkt etter alt og funnet alt. Hadde jeg visst om denne e-posten hadde jeg lagt den fram. Det er ingenting problematisk med innholdet, sier han til avisa.

Opposisjonen har allerede varslet at de går inn for å opprette sak mot Lysbakken. Men et eventuelt mistillitsforslag får ikke gjennomslag i en rødgrønn flertallsregjering.

Dermed sitter Lysbakken så lenge han har statsminister Jens Stoltenbergs tillit.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ