– Trist at slike holdninger fortsatt finnes

Norges nettverk for Down syndrom (NNDS) synes det er trist at det fremdeles finnes nedverdigende holdninger til personer med Down syndrom i Norge.

Casper og familien

FIKK HATBREV: Mor Monica Frøsaker og sønnene Casper og Sander Frøsaker Sørli fikk dette brevet i posten tirsdag denne uka. Norges nettverk for Down syndrom (NNDS) reagerer kraftig på saken.

Foto: Sigrid Havig Berge

– Vi synes dette er trist, det burde ikke skje i 2015.

Bjørn Næss er styremedlem i Norges nettverk for Down syndrom og reagerer sterkt på saken fra Valdres der en familie har mottatt to hatbrev om sønnen Casper (8).

Han har Down syndrom og autisme.

Hatbrevene ble gjort kjent da Monica Frøsaker delte historien på Facebook onsdag. Bjørn Næss tror det finnes lignende historier som ikke kommer frem.

– Vi kjenner svært få saker, men vi vet at det foregår. Vi tror at foreldre som utsettes for dette biter det i seg og holder det for seg selv. De føler det er nok å ha ansvaret for en person med Down syndrom, om man ikke skal være nødt til å kjempe utad i media for å gjøre en sak kjent, sier Næss.

Artikkelen fortsetter under klippet.

Norges nettverk for Down syndrom synes det er trist at det fremdeles finnes nedverdigende holdninger til mennesker med Down syndrom

Ble kalt «mongo»

I brevet betegnes Casper som en «mongo» som gikk på skolen med vannkopper og derfor ødela ferien til avsender.

– «Våre 2 barn har blitt smitta av mongon deres. Takk skal dere ha!!!!!», skriver avsender.

– Det er trist å se at slike holdninger fortsatt finnes i det norske samfunnet. Jeg hadde håpet det norske samfunnet ser på mennesker som er utviklingshemmet med andre øyne enn det som vises i dette klippet, sier Næss.

– Dette viser de mange fordommene og mangel på kunnskap som finnes blant mennesker i Norge, sier han.

Opplever slengbemerkninger

Selv har Ness selv opplevd slengbemerkninger om sin egen sønn.

– Vi har også fått anonyme telefoner og fått slengt kommentarer på daglig plan etter oss om sønnen vår, forteller Næss.

– Det er trist å oppleve at det norske samfunnet ikke verdsetter menneskene som er litt annerledes og ikke passer inn i A4-formatet, legger han til.

Anmeldte brevene

Monica Frøsaker anmeldte brevene, og lot politiet sikre fingeravtrykk. Nå pågår det etterforskning.

– Det jobbes nå med å finne ut av hvem avsenderen er. Videre vil vedkommende etterforskes for brudd på straffelovens paragraf om krenkende atferd, opplyser konstituert lensmann i Nord-Aurdal, Erling Andersen.

– Det er veldig vondt å vite at noen tenker dette om min familie, sier Monica.

SISTE NYTT

Siste meldinger