Hopp til innhold

– Trafikktiltak rettet mot unge funker ikke

– Mye av arbeidet for å redusere ungdomsulykker i trafikken er nytteløst, mener prosjektleder i Statens Vegvesen.

Trafikkulykke, kampanje

Høyreleder Erna Solberg ser på to biler som kolliderte i 50 kilometer i timen i forbindelse med en kampanje for trafikksikkerhet med Trygg Trafikk på Akershuskaia i Oslo i fjor.

Foto: Holm, Morten / Scanpix

Unge mennesker topper dødsstatistikken i trafikken - selv om mange forebyggingskampanjer er satt i gang.

Mange unge dør i trafikken

En av tre av de som døde på norske veier i fjor var ungdom under 24 år og antall 16- og 17-åringer som ble drept i trafikken i fjor var tre ganger så høyt som året før.

Stadig settes nye tiltak i gang for å gjøre ungdom mer bevisst på trafikksikkerhet.

– Det blir fokusert på feil type tiltak, sier prosjektleder i Statens Vegvesen, Thorbjørn Thiem.

Han mener at mange av tiltakene i verste fall ikke har noen effekt i det hele tatt.

– Mange av aktørene innen trafikksikkerhetsarbeidet har en overdreven tro på holdningskampanjer og skolebesøk som gode tiltak, sier Thiem.

Les også:

Blendet av god respons

Thiem leder prosjektet «si ifra», der politikontroller er prioritert foran holdningsarbeid for å endre de unges uvaner. Dette prosjekter har fått gode evalueringer, og Thiem mener for få prosjekter kan vise til at de faktisk fungerer.

– Mange er opptatt av, og blir litt blendet av den gode responsen de får når de besøker skolene. De får dermed en overdrevet tro på at dette fungerer. Men det viser seg at når forskningsinstitusjonene forsker på mange av kampanjene som blir gjennomført i etterkant, kan de ikke dokumentere noe nedgang i alvorlige ulykker, sier Thiem.

Til tross for at antall drepte i trafikkulykker i fjor var det laveste på 50 år, viser statistikken at antall drepte av de yngste ungdommene var tredoblet fra året før.

Uenig i kritikken

Politisk rådgiver i samferdselsdepartementet, Sigrid Brattebø Handegard, kjenner seg ikke igjen i kritikken og sier at tiltakene deres er støttet opp av forskning.

– Antall ulykker har gått ned, sier Handegard.

– Jeg tror arbeidet har best effekt er når ulike typer tiltak, som opplæring, restriksjoner, og ikke minst holdningsskapende arbeid, fungerer sammen, legger hun til.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Les mer:

Video Russ lærer sikkerhet

Se video: Russ lærer trafikksikkerhet

AKTUELT NÅ