Bondelaget om ulovlig eggblokade: – Tradisjon for slike aksjoner i Norge

Bøndene og bondeorganisasjonene kan bli dømt til å betale erstatning til eggepakkeriene for blokaden, sier ekspert på boikottlovgivningen. Norges Bondelag Nils T. Bjørke satser på solidaritet fra eggpakkeriene.

Blokkerer Nortura

Leder for Norges Bondelag håper eggpakkeriene vil ha forståelse for kampsaken til disse aksjonerende bøndene.

Foto: Petter Larsson / NRK

Bøndene bruker traktorene sine til å sperre garasjeportene på ni eggpakkerier for å vise sin misnøye med jordbruksoppgjøret.

Nils Bjørke

Bondelags lederen sier at eggaksjonen vil vare inntil videre, men ønsker ikke å si hvor lenge de planlegger å blokkere eggleveransen til dagligvarebutikkene.

Foto: vegard Grøtt / NTB scanpix

Leder for Norges Bondelag Nils T. Bjørke håper eggpakkeriene forstår at bøndene kjemper for en felles sak.

– Det er tradisjon for at det er høyt under taket når det kommer til politiske markeringer i Norge. Vi gjør dette for å få økt oppmerksomhet rundt norsk matproduksjon, sier Bjørke til NRK.

– Eggpakkeriene er også avhengig av en landbrukspolitikk som gjør at de får egg i fremtiden. Dessuten kontaktet vi pakkeriene og varslet dem om aksjonene på forhånd, sier Bjørke.

Bondelagslederen sier at eggaksjonen vil vare inntil videre, men ønsker ikke å si hvor lenge de planlegger å blokkere eggleveransen til dagligvarebutikkene.

– Ulovlig eggaksjon

Eggeaksjonene er ulovlige, og både bøndene og bondeorganisasjonene kan bli dømt til å betale erstatning, mener Kurt Weltzien, ekspert på boikottlovgivningen.

– Det er den fysiske hindringen, at man stanser en lovlig virksomhet ved fysisk å sperre den, som gjør dette ulovlig, sier Weltzien.

I teorien kan eggpakkeriene kalle inn politiet dersom de ønsker å få bøndene bort fra pakkeriene.

– Politiet vil oppfatte dette som en arbeidskonflikt og derfor være uhyre restriktive med å gripe inn. Det mest praktiske er å varsle erstatningssøksmål og å gå rettens vei for å få en midlertidig forføyning som hindrer bøndene i å blokkere transport inn og ut av pakkeriene, sier Weltzien.

(Artikkelen fortsetter etter bildet)

Egg

Foreløpig er butikkhyllene fulle av egg. Hvis det blir tomt før 17. mai, er det fordi folk kjøper mer enn de normalt ville gjort.

Foto: Stein Roar Leite/NRK

– Vil ikke kreve erstatning

Eggpakkegiganten Nortura sier derimot at selskapet ikke kommer til å kreve erstatning eller midlertidig forføyning mot bøndene som blokkerer landets eggepakkerier.

Nortura har forståelse for at bøndene har hatt ønske om å markere sitt syn på jordbruksoppgjøret, ifølge informasjonssjef i Nortura Ellen Flø Skagen.

– Vi har egg å pakke, og driften går som normalt på pakkeriene. Vi forholder oss til de signalene vi har fått om varigheten av aksjonene, og vi kommer til å bruke helgen til å kjøre ut egg slik at situasjonen normaliserer seg fort.

Vil tømme butikkene

Norges Bondelag har sendt ut en SMS til alle sine medlemmer med en henstilling om at de skal gå på butikken for å kjøpe så mange egg de kan få tak i, og oppfordre alle vennene sine til å gjøre det samme.

Hensikten er å tømme butikkhyllene så eggkrisen blir et faktum. Men leder for Norges Bondelag nekter for at deres mål er å ramme forbrukerne.

– Hvis folk vil sikre seg egg til 17. mai, bør de kjøpe litt ekstra. Jeg sendte sms i går slik at alle skulle få tid til å handle, sier Bjørke.

– Har dere kontroll på alle aksjonene som bøndene planlegger fremover?

– Vi har ikke kontroll på alt som skjer. Det er mange kreative bønder som er frustrerte. Vi ser derfor mange spontane aksjoner som vi ikke vet noe om, men jeg har full tillit til at bøndene gjør dette på en måte som ikke setter noen i fare, sier Bjørke.

De pakkeriene som omfattes av aksjonen er:

  • Rias-egg, Levanger
  • Nortura Heimdal, Trondheim
  • Nilsen Hønseri, Roan
  • Toten Egg, Lena
  • Nortura, Hå
  • Jæregg, Klepp
  • Meling, Stavanger
  • Den Stolte Hane Egg (Cardinal Foods), Ski
  • Nortura, Rakkestad

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger