NRK Meny
Normal

– Familien torturert i Iran etter kritisk avisartikkel i Norge

Etter at den iranske konvertitten Mahmoud Ghadiri sto fram i norsk presse, skal hans familie i hjemlandet ha blitt torturert for å presse ham til taushet.

flyktningespionasje mahmoud ghadiri soraya

FLYKTNINGSPIONASJE: I fjor fikk Mahmoud Ghadiri vite at lillesøsteren Soraya, moren og faren skal ha blitt torturert i Iran fordi han kritiserte regimet. De står fram med sin historie fordi de ønsker fokus på menneskerettighetsbrudd i Iran. Hans mor er anonymisert fordi hun har mistet språket, og dermed ikke kan gi samtykke.

Foto: Siv Sandvik / NRK

  • Familien forteller om grusomme overgrep.
  • Den iranske ambassaden nekter for påstandene.
  • Trusselbrev sendt til Norges ambassade i Teheran.

– Det er så vondt å tenke på. Jeg har nesten ikke ord.

31 år gamle Mahmoud Ghadiri synes det er vanskelig å høre lillesøsteren Soraya fortelle om hva som skjedde med henne, moren og faren etter at han kritiserte regimet i Iran i en avisartikkel i Aftenposten våren 2008.

– De torturerte oss. Det var veldig brutalt, sier hun på morsmålet farsi mens storebroren oversetter hva hun sier til norsk.

  • Har du informasjon om flyktningspionasje? Tips oss!

– Slo familien for å true Mahmoud til taushet

Få dager etter at saken sto på trykk skal paramilitære styrker ha stormet farens hjem i Iran. Ifølge Soraya hadde de med seg en kopi av artikkelen der Mahmoud uttalte at han som kristen konvertitt risikerte dødsstraff dersom han ble sendt tilbake til hjemlandet.

Voldsmennene skal ha bedt familien kontakte Mahmoud og gi ham beskjed om at han måtte oppsøke den iranske ambassaden i Oslo for å ta avstand fra det han hadde sagt i media.

Artikkelen fortsetter under bildet:

flyktningespionasje ghadiri 2

VONDE MINNER: Soraya sier de paramilitære styrkene hadde med seg en kopi av Aftenpostens papirutgave. Hun forsto ikke hva som sto i artikkelen, men kjente igjen bildet av broren.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Deretter skal de ha utsatt Soraya og Mahmouds foreldre for gjentatte slag og spark. I asylintervjuet med UDI opplyser Soraya at en jernstang varmet i gassovnen skal ha blitt brukt under mishandlingen.

– Jeg trodde de skulle drepe oss, sier hun til NRK.

– Levde i skjul i over fire år

asylsøker soraya ghadiri

ASYL: UDI vil ikke kommentere Soraya Ghadiris sak fordi hennes søknad om asyl fortsatt er under behandling. – Jeg trenger beskyttelse i Norge, sier hun.

Foto: Siv Sandvik / NRK
flyktningespionasje mahmoud ghadiri

KRISTEN: Mahmoud Ghadiri sier han flyktet til Norge i 2005 fordi han hadde konvertert til kristendommen. Tre år senere kom også hans bror til Norge. I fjor kom hans mor og søster.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Soraya forteller at hun og foreldrene gikk i dekning og levde i skjul i over fire år etter hendelsen. I fjor klarte hun og moren å flykte til Norge.

Nå venter de på at UDI skal behandle deres søknad om asyl. Faren vet de ikke hvor er. Broren Mahmoud kom til Norge i 2005 og ble norsk statsborger i mars i år.

– Det var først da de kom hit i fjor at jeg fikk vite at de hadde blitt utsatt for tortur. Jeg visste at de ble trakassert på grunn av meg, men dette visste jeg ikke noe om, sier han.

Hans mor har ikke sagt et eneste ord siden hun skal ha blitt mishandlet av revolusjonsgarden og paramilitære styrker i sitt eget hjem. Når NRK.no møter henne og familien i en park i Oslo, unngår hun øyekontakt og krymper seg ved høye lyder.

– Jeg tror hun ble sånn på grunn av volden hun ble utsatt for. Siden de har levd i skjul har hun ikke kunnet oppsøke lege, heller. Nå håper jeg hun kan få hjelp av psykiatrien i Norge, sier sønnen Mahmoud.

Føler de ikke har mer å tape

Han og søsteren velger å fortelle sin historie for at flere skal få øynene opp for det de mener er flyktningspionasje i regi av Irans ambassade i Oslo.

– Jeg er ikke redd. Jeg forventer at norske myndigheter skal beskytte meg og min familie og sette press på det iranske regimet slik at de respekterer menneskerettighetene, sier Soraya.

Den iranske ambassaden i Norge vil ikke la seg intervjue i denne saken, men skriver i en e-post til NRK at de avviser alle anklager Ghadiri-familien kommer med. De nekter også for enhver innblanding i flyktningspionasje.

Men Mahmoud Ghadiri er overbevist om at ambassaden i Oslo sørget for at avisartikkelen der han ble intervjuet endte opp hos regimet i Iran.

– Hvis en person i Norge gjør eller sier noe som er mot regimet, så vet de det. De har mange agenter her i Norge, sier han.

Etter at han sto fram som kristen regimekritiker i Aftenposten i 2008, skal Mahmoud ha mottatt en rekke trusler på e-post. Han fikk voldsalarm fra politiet, og bor fortsatt på hemmelig adresse.

Norsk ambassade fikk trusselbrev om Ghadiri

Også den norske ambassaden i den iranske hovedstaden Teheran fikk i 2009 et trusselbrev på e-post der norske myndigheter fikk beskjed om at de måtte sende Mahmoud Ghadiri tilbake til Iran.

Dokument: Trusselbrev sendt til Norges ambassade

Og hvis dere fortsetter å støtte ham, ifølge sharia lov dere må betale en høy pris for det! Og det skal ha en farlig resultat!

Brev sendt til Norges ambassade i Iran

Brevet var skrevet på norsk, og inneholdt linker til denne nettsaken fra Aftenposten og et tv-klipp fra NRK-programmet Migrapolis der Mahmoud fortalte om truslene han ble utsatt for.

De som har skrevet trusselbrevet hevder at Mahmoud forsøker å «bli en annen Salman Rushdie i Norge» og ber ambassaden «huske William Nygaard» (Rushdies norske forlegger som ble skutt og livstruende skadd i 1993, journ.anm.).

Mahmoud Ghadiri fikk se trusselbrevet etter at Utlendingsnemnda sendte en kopi til hans daværende advokat i Norge. NRK har sett dette brevet, der advokaten får beskjed om å informere Ghadiri om truslene samt vurdere politianmeldelse.

– Jeg er ikke trygg. Den norske regjeringa bør se nærmere på hva den iranske ambassaden i Norge egentlig driver med. De verver agenter og overvåker. Det er helt forferdelig, sier Ghadiri.

– Din familie skal ha blitt torturert. Du selv er blitt utsatt for trusler. Hvorfor velger du å stå fram i media igjen?

– Jeg kan ikke gi opp. Nå skal jeg kjempe på alle mulige måter mot det iranske regimet – og da kan jeg ikke være en svak person. Jeg må stå for hva jeg har gjort og kjempe for frihet, svarer han.

– Vanlig at familien i hjemlandet presses

Mahmoud Ghadiri er langt fra den eneste som hevder at det iranske regimet har agenter og informanter som holder eksilmiljøet i Norge under oppsikt.

Mahmood Amiry-Moghaddam

– Mange jeg kjenner som har jobbet med menneskerettigheter har opplevd at deres familier har blitt konfrontert og trakassert av etterretningstjenesten i Iran, sier Mahmood Amiry-Moghaddam.

Foto: Gaute Zakariassen / NRK

– Vi har flere eksempler på at Irans etterretningstjeneste har oppsøkt familiemedlemmer til regimekritikere her i Norge med opplysninger som trolig stammer fra agenter, sier den norsk-iranske menneskerettighetsforkjemperen og hjerneforskeren Mahmood Amiry-Moghaddam til NRK.no.

Som leder av den Oslo-baserte organisasjonen Iran Human Rights (IHR) har han hørt om mange tilfeller der iranske myndigheter viser fram videoklipp og bilder av iranske flyktninger i Norge til familien i hjemlandet.

– De vil vise at de har full oversikt og full kontroll.

Hensikten skal være å bruke slektninger som fortsatt befinner seg i Iran til å presse kritikere i eksil til taushet.

– De gjør det for å demonstrere sin makt. Iran bruker enorme krefter på etterretning. De vil spre frykt – ikke bare i Iran – men også utenfor, sier Amiry-Moghaddam.

I fjor fortalte en iraner bosatt i Bergen at han ble truet og trakassert av iranske agenter etter at han konverterte til kristendommen og søkte om asyl i Norge.

Se intervjuet med mannen her:

Video Redd asylsøker

NETT-TV: Spioner fra Iran holder meg under oppsikt, fortalte denne mannen til NRK 28.02.2012.

Også den avhoppede diplomaten Mohammad Reza Heydari forteller at Iran driver omfattende spionasje mot den iranske opposisjonen i Norge.

Mohammad Reza Heydari

AVHOPPER: Mohammad Reza Heydari, tidligere konsul for Iran, fikk politisk asyl i Norge i 2010. Han har tidligere forklart at ambassaden er involvert i flyktningspionasje i Norge.

Foto: Tore Linnerud

– Iran har en politikk mot egne borgere i utlandet som går ut på at alt skal gjøres for å hindre at en sterk opposisjon mot regimet etableres i utlandet, uttalte han til NRK i 2011.

Han fortalte videre at regimet skaffer seg agenter og informanter ved å rekruttere desperate asylsøkere.

Irans ambassade reagerte sterkt på beskyldningene Heydari og andre iranere kom med, og sendte i april 2011 ut en pressemelding der de tilbakeviste alle påstander om flyktningspionasje:

Les brevet fra den iranske ambassaden

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger