Hopp til innhold

– Det tok for lang tid å stenge Grubbegata, det er ingen tvil om det

Dersom Fornyingsdepartementet hadde tatt ansvar for å sikre Grubbegata, kunne flere liv vært spart, slår 22. juli-kommisjonen fast. Fornyingsministeren legger seg flat.

Grubbegata

Grubbegata like før bomben gikk av i regjeringskvartalet 22. juli i fjor.

Foto: Presse / 22. juli-kommisjonen

22. juli-kommisjonens leder var i dag veldig klar på at det var Fornyingsdepartementets ansvar å gjennomføre tiltakene for sikring i Grubbegata, etter en risikovurdering fra 2004.

Hadde regjeringen sikret Grubbagata, kunne terrorangrepet mot Regjeringskvartelet vært forhindret, og flere liv blitt spart, slår kommisjonen fast.

Fornyingsdepartementets arbeid med å sikre regjeringskvartalet gikk for langsomt, heter det i rapporten.

Rigmor Aasrud

Fornyings- og administrasjonsminister Rigmor Aasrud innrømmer at det tok for lang tid å sikre Grubbegata.

Foto: NRK
Alexandra Bech Gjørv

Alexandra Bech Gjørv presenterte 22. juli-kommisjonens rapport mandag.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

– Det var helt klart Fornyings- og administrasjonsdepartementets ansvar å gjennomføre tiltakene. Risikoen var forstått, men ikke erkjent, sier Alexandra Bech Gjørv, leder for 22. juli-kommisjonen.

Fornyings- og administrasjonsminister Rigmor Aasrud sier at det er en tung konklusjon, men at departementet burde iverksatt tiltakene for lenge siden.

– Det tok for lang tid å stenge Grubbegata, det er ingen tvil om det. Hadde vi vært tidligere ute med å iverksette tiltakene hadde vi hatt mulighet for å tro at det ikke var mulig å kjøre inn og plassere en bombe der, sier Aasrud.

– Vi må rette fokus på å sikre regjeringsbygg

Politidirektoratet anbefalte i 2004 at gaten gjennom regjeringskvartalet burde stenges for biltrafikk for å styrke sikkerheten. De mente at risikoen var høy for at noen kunne kjøre en bombebil helt inntil hovedinngangen.

– Mener du at du som fornyingsminister har tatt ansvaret ditt alvorlig nok?

– Ja, det er mitt ansvar. Og det er et ansvar vi må videreutvilke enda mer. Det er viktig at vi har et større fokus knyttet til regjeringsbygg og andre bygg vi har ansvar for, sier Aasrud.

– Det er ikke mulig å si om en midlertidig stenging ville fullstendig hindret noen å kjøre inn, eller at noen kunne bombet et annet bygg, et annet sted, legger Aasrud til.

Stoltenberg: – Har tillit til Aasrud

Statsminister Jens Stoltenberg sier dette er en vanskelig konklusjon å motta.

– Det er en vanskelig konklusjon for mange. I hvert fall for de pårørende som fikk bekreftet at liv kunne vært reddet, sier statsminister Jens Stoltenberg.

Statsministeren sier at han fortsatt har tillit til Aasrud.

– Vi har tillit til Rigmor Aasrud. Hun har ansvaret i dag, men dette har vært en lang og tung historie, sier Stoltenberg.

– Vi forsto ikke risikoen

På en pressekonferanse etter at rapporten ble lagt fram mandag, svarte statsminister Jens Stoltenberg at Grubbegata burde ha vært stengt tidligere.

– Det har vært for lite bevissthet om betydningen av risikoen. En lærdom vi må trekke er at tid er dyrebar og vi må være mer opptatt av å få raskt gjennomført vedtatte planer, sa Stoltenberg.

– Hvorfor forsto ikke Regjeringen risikoen?

– Det har vært for lav forståelse av risikoen. Det sterkeste beviset på det, er at gaten ikke var stengt den dagen bomben smalt. Grubbegata burde ha vært stengt. Disse tiltakene har tatt for lang tid, og har også til dels vært omstridte, sier Stoltenberg.

«Angrepet på regjeringskvartalet 22/7 kunne ha vært forhindret gjennom effektiv iverksettelse av allerede vedtatte sikringstiltak», heter det i rapporten fra 22.julikommisjonen.

Kommisjonsrapportens anbefaling etter 22. juli.

AKTUELT NÅ