Hopp til innhold

– Titusenvis kan bo i Norge med falske og flere identiteter

Nasjonalt ID-senter frykter at så mange som 27.000 utlendinger som er eller har vært i Norge, har bodd her under falsk identitet. – Urovekkende, sier Arbeids- og velferdsdirektoratet.

Frøy Løvåsdal

FANT MANGE FEIL: Seniorrådgiver Frøy Løvåsdal fant mange feil i Utlendingsdatabasen som kan bety at mange utlendinger befinner seg i Norge med falsk identitet. Hun mener det er et samfunnsikkerhetsproblem.

Foto: Lars Thomas Nordby / NRK

Nasjonalt ID-senter har i et nytt pilotprosjekt brukt ansiktsgjennkjenningsteknologi til å skanne personer i Utlendingsdatabasen, der alle som søker visum til Norge har blitt registert de siste ti årene.

Frøy Løvåsdal

VIL BRUKE NY TEKNOLOGI: Seniorrådgiver Frøy Løvåsdal i Nasjonalt ID-senter vil ta i bruk bedre verktøy for ID-sjekk.

Foto: Lars Thomas Nordby / NRK

I 106 tilfeller viste bildesøket at én identitet var registrert på flere ulike personer, eller at én person hadde opphold seg i Norge under ikke bare én, men flere identiteter.

– Overført på hele databasen, kan det bety at så mange som 27.000 personer som har vært eller er i Norge er registrert med flere eller feil identitet, sier prosjektleder og seniorrådgiver i Nasjonalt ID-senter, Frøy Løvåsdal.

Stadig flere svindler til seg ytelser

Det er bekymringsfullt, mener hun.

– En person kan være kriminell på én identitet, få studielån på den andre og trygd på den tredje. Det er viktig at vi vet hvem det er som oppholder seg i Norge, sier Løvåsdal.

Magne Fladby

REKORDMYE JUKS: Det sier Magne Fladby i Arbeids- og velferdsdirektoratet.

Foto: Hanna Seferowicz / NRK

Velferdsjuks ved hjelp av falske identiteter er et økende problem, sier seksjonssjef Magne Fladby i Arbeids- og velferdsdirektoratet.

– Vi utreder nå 90 saker der vi har mistanke om at personen har oppgitt feil identitet til Utlendingsmyndighetene. Det er en stor økning. Vi må også regne med mørketall, sier Fladby.

Svindlet til seg én million kroner

I fjor anmeldte direktoratet 18 personer til politiet som hadde svindlet til seg til sammen 6 millioner kroner.

To av dem hadde svindlet til seg én million kroner hver.

– Det er vanskelig å anslå hvor mye én falsk identitet koster det norske samfunnet. Men 27.000 falske identiteter er et urovekkende høyt tall. Det er alvorlig dersom de ikke oppdages, sier Fladby.

Kunne vært unngått med teknologi

I dag sjekkes identiteten til en utenlandsk visumsøker ved at en saksbehandler sammenligner bildet i passet med personen som står i skranken.

UDI passkontroll

KONTROLL: Slik ser det ut på skjermen til en saksbehandler sjekker søkeren foran seg mot passet etter å ha lest det av i en maskin.

Foto: Lars Thomas Nordby / NRK

Løvåsdal mener metoden ikke er god nok.

– Vi mener i høyeste grad at ambassadene, politidistriktene og Politiets utlendingsenhet burde ta i bruk teknologi for ansiktsgjenkjenning. Vi tror de fleste om ikke samtlige av de 27.000 mulige feilene da kunne vært unngått.

Brukes i Tyskland og USA

Land som Tyskland, Nederland, Australia og USA er blant dem som allerede har tatt i bruk ansiktsgjenkjenningsteknologi.

I går sa innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) at hun vil øke tiden politiet kan oppbevare fingeravtrykk av asylsøkere.

Dårlig passbilde

DÅRLIG BILDE: Bildet til venstre er slik det ser ut i passet. Det kan være vanskelig å kjenne igjen personen med dette bildet.

Foto: Lars Thomas Nordby / NRK

Frøy Løvåsdal sier ansiktsgjenkjenning i dette tilfellet er bedre egnet.

– UDI sitter allerede på en ti år gammel database med bilder av utenlandske statsborgere. Med fingeravtrykk starter man med en nesten tom database.

  • Hvor flink er du til å kjenne igjen ansikter? Ta testen!

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Ansiktsgjenkjenning» i nytt vindu

AKTUELT NÅ