NRK Meny
Normal

– Tiltalte ikke enig med Profetens Ummah

Islamisten Ubaydullah Hussain måtte tirsdag forklare Oslo tingrett om han visste hva den terrortiltalte 24-åringen gjorde i Syria. Han sa blant annet at så vidt han visste så drev tiltalte bare humanitært arbeid.

Ubaydullah Hussain på vei inn i retten

Ubaydullah Hussain var kalt inn som vitne i saken mot den terrortiltalte 24-åringen.

Foto: Paal Wergeland / NRK

I retten innrømte Hussain at han hadde kontakt med tiltalte før han dro til Syria, men sa at tiltalte dro ned for å drive med humanitært arbeid. Han poengterte også at han og tiltalte har ulikt syn på religion og politikk.

Hussain forklarte at de har ulikt syn på Islam, særlig synet på kalifatet.

Uenig om politisk islam

Ubaydullah Hussain

- Tiltalte var ikke enig med Profetens Ummah, sier Ubaydullah Hussain.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

– Vi er uenig om både religion og politikk, og vi er veldig forskjellig når det gjelder det politiske islam, sa Hussain. Han forklarte også at han er opptatt av å innføre sharialover, men at tiltalte er mest interessert i å drive humanitært arbeid.

Etter å ha forklart seg i retten sa Ubaydullah Hussain til NRK at han støtter tiltalte, selv om de ikke er enig.

– Han er muslim, og jeg støtter det humanitære arbeidet hans, sa Hussain blant annet. Han sa også at han at deltok i innsamling av vinterklær, som tiltalte skulle dele ut til sivile i Syria.

Han sa også at tiltalte aldri har vært medlem av Profetens Ummah. På spørsmål om hvorfor han da ba tiltalte om å være administrator for gruppens Facebook-side, sa Hussain at det var fordi Profetens Ummah ønsker at så mange som mulig skal delta i deres arbeid.

Terrorsiktet far vitner i sønnens rettssak

Ubaydullah Hussain frifunnet for terroroppfordring

– Ville ikke bidra

– Han ønsket ikke å bidra fordi hans politiske standpunkt krasjet med vårt, sa Hussain til NRK.

Ubaydullah Hussain mener også at det er dobbeltmoralsk av norske myndigheter å tiltale en person som reiser til Syria for å drive humanitært arbeid, mens nordmenn som reiser for å kjempe sammen med kurderne ikke får noen reaksjoner.

Aktor Geir Evanger.

Aktor Geir Evanger synes Ubaydullah Hussain forklarte seg greit i retten i dag.

Foto: NRK

– Ubaydullah møter som vitne når han er innkalt, men skjønner ikke hva han har med saken å gjøre, sa advokat John Christian Elden til NRK forrige uke.

Før faren til den tiltalte 24-åringen skulle vitne tirsdag, ba statsadvokat Geir Evanger om lukkede dører.

Far i varetekt

Den 45 år gamle faren sitter varetektsfengslet, siktet for å ha deltatt og støttet terrororganisasjonen IS, og han ble pågrepet og siktet av PST forrige uke.

Evanger fryktet at farens vitnemål kunne berøre denne saken, men etter rettsmøtet sa Evanger til NRK at det gikk helt greit med åpne dører.

– Faren ga i sum en viktig forklaring. Han fortalte at han ikke visste at sønnen skulle reise til Syria og han forteller om hva sønnen gjorde før han reiste til Syria. Faren leverte blant annet en savnetmelding for sønnen etter at han reiste til Syria, sa aktor Geir Evanger rettsmøtet.

Han mener også at Ubaydullah Hussain svarte greit på spørsmålene han fikk i retten, og at islamisten ga uttrykk for sin oppfatning av saken.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger