Hopp til innhold

Storberget: Tilbakefall er veldig menneskelig

«Norges farligste mann» ble Trond Henriksen kalt på 90-tallet. – Han har hatt stor innflytelse på norsk kriminalomsorg, mener tidligere justisminister Knut Storberget.

Trond Henriksen og Knut Storberget

En tidligere innsatt møter en tidligere justisminister. Trond Henriksen og Knut Storberget har mye å snakke om.

Foto: NRK

En av de siste sommerhelgene i 1991 er bildet av Trond Henriksen på forsiden av både Dagbladet og VG.

Sammen med en medfange på Ullersmo har han vært på rømmen i tre måneder.

Fredag kveld har de kidnappet en politimann og en vaktmann på havna i Horten, kjørt dem ut i skogen, satt på dem håndjern og kommet unna i politiets egen bil. Nå er de Norges mest ettersøkte.

Og det varer ikke lenge: Lørdag ettermiddag blir de pågrepet i en veisperring ved Nesbyen. 25 år gamle Trond har allerede flere dommer bak seg, og har planer om å «skikke seg». I stedet blir det nye år i fengsel.

VIDEO: Dramatikken rundt pågripelsen, slik den er skildret i filmen «Store gutter gråter ikke» (Motlys, 1995).

Trond Henriksen (faksimile)

Store gutter gråter ikke (utdrag)

Nylig løslatt

Mer enn 20 år senere er det gjensynsglede når Knut Storberget og Trond Henriksen møter hverandre på Stortinget. Fengselsfuglen og toppolitikeren har møtt hverandre flere ganger, både i og utenfor fengsel.

Som en tydelig og talefør talsmann for innsatte, er han et kjent ansikt for alle justispolitikere. Knut Storberget har han til og med sendt på ferie med sitt eget reisebyrå for noen år tilbake.

Nå er han på Stortinget for å intervjue Storberget for fengselets radiostasjon Inside, som har sendetid på lokalradioen «Prime» i Halden.

– Jeg var så flau at jeg holdt på synke ned til Kina da jeg møtte Knut sist, under åpningen av Halden fengsel, sier Henriksen til NRK.

Etter flere år utenfor murene, hadde han igjen fått en dom. Den er nylig sonet ferdig.

– Tilbakefall er veldig menneskelig, parerer Storberget.

– Vi har det alle sammen, enten det handler om trening eller røyking eller hva det er for noe. Og når vi får tilbakefall, det er da vi trenger hjelp, fortsetter han.

VIDEO: – Jeg drømte om å få gå en oppoverbakke

Video Trond Henriksen intervjuer Knut Storberget

Trond Henriksen intervjuer Knut Storberget

Ble kjendis fra cella

Mange husker Trond Henriksen fra filmen «Store gutter gråter ikke» (1995). Han var hovedpersonen i dokumentaren fra avdeling C på Ullersmo, der innsatte med narkotikaproblemer fikk hjelp til å starte et nytt liv.

I tillegg har han flere ganger uttalt seg på vegne av de innsatte, med krav om blant annet industriarbeiderlønn for å jobbe på verkstedet i fengselet.

– Jeg har ikke så stor tro på akkurat det forslaget. Da tror jeg mer på at man får hjelp til å komme seg i jobb og gradvis komme tilbake til samfunnet. Slik kan man også opparbeide seg en god lønn mens man sitter inne, mener Knut Storberget.

Han mener Trond Henriksen har hatt mye å si for hvordan vi nå behandler innsatte i norske fengsler - og ikke minst for hvordan man tenker når det bygges nytt.

– Jeg tror ikke det blir mindre kriminalitet bare av å straffe folk strengere og strengere, fortsetter Storberget.

«Luksusfengselet» Halden

På sin siste dom søkte Trond Henriksen seg til Halden fengsel, et av Europas mest moderne - og av Time Magazine kalt verdens mest humane.

Fengselet ønsker seg bare motiverte fanger, og legger opp til å følge dem hele veien ut. Tanken er at de innsatte gradvis skal tilpasse seg samfunnet igjen.

– Jeg blir utrolig glad for at Knut sier jeg har hatt mye å si for kriminalomsorgen og hvordan man tenker i Halden, sier en litt overrasket Trond Henriksen.

Storberget mener det som skjer i Halden er riktig retning for framtida.

– Jeg har kjempet som en løve for det fengselet, og jeg har fått mye pepper for det. Men progresjon i soningen og ikke minst utdanning i alle fengslene er utrolig viktig. Vi er altfor opptatt av det som skal skje etter soning, og altfor lite av innholdet i selve soningen, mener Knut Storberget.

I dokumentaren «Status Norge: Bak murene» (1:3) blir vi med på innsiden av Halden fengsel. Se hele programmet i Nett-TV her.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ