NRK Meny
Normal

– Tiggeforbud har ingen effekt

En ny Fafo-rapport om rumenere i de skandinaviske hovedstadene slår fast at tiggeforbud ikke hjelper mot kriminalitet. Snarere tvert imot.

Kvinne tigger utenfor Stortinget

Kvinne tigger utenfor Stortinget i Oslo. Hovedstaden har ikke innført tiggeforbud.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

«Bekjempelse av kriminalitet oppgis ofte som grunn for å innføre et tiggeforbud. Forskjellene mellom de tre byene tyder på at det ikke finnes en slik sammenheng,» heter det i rapporten.

Danmark er det eneste skandinaviske landet med tiggeforbud, og slår også hardt ned på hjemløse som sover utendørs.

Den danske hovedstaden er også den byen der det er klart flest rusmisbrukere og organiserte kriminelle blant hjemløse rumenere, viser Fafos rapport.

Bildet er stikk motsatt i Stockholm, der utlendinger får tigge og sove utendørs, og de aller fleste driver med flaskeinnsamling og tigging.

I Norge vises det til enkelte grupper som spesialiserer seg på forskjellige lovbrudd, blant annet smugling og salg av piller og stjeling av mobiltelefoner.

Rumenske kvinner tigger på Grønland i Oslo

Rumenske kvinner tigger på Grønland i Oslo.

Foto: Arild Sandsvik / NRK

Ingen effekt

Ifølge rapporten er det svært få kriminelle som tigger. Tiggerne har også i svært liten grad blitt bøtelagt for tyveri, narkotikaforbrytelser eller vold.

Dette gjelder i alle de tre skandinaviske hovedstadene.

«Det virker derfor svært lite sannsynlig at forbud mot tigging har noen effekt når det gjelder bekjempelse av kriminalitet blant rumenere. Det motsatte ser faktisk ut til å være mer sannsynlig,» heter det.

Rumenere som ikke definerer seg som rom driver oftere med innbrudd, og opererer gjerne i mindre grupper.

Ingen «elitegrupper»

Forskerne mener den offentlige debatten har hittil vært basert på «anekdotiske beviser og populære myter», og avviser at det finnes kriminelle nettverk bak tiggerne.

De finner heller ingen beviser for at det finnes en rikere «elitegruppe» blant fattige rumenere, og skriver at alle tiggerne som ble spurt sier de ville foretrukket en jobb fremfor tigging.

Stortinget vedtok senest i mai å fortsatt la kommunene bestemme selv om de vil ha tiggeforbud.

Arendal var først ute, men fjernet forbudet i april. Lillesand er nå den eneste kommunen i Norge med tiggeforbud.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger