Hopp til innhold

– Tidsfristen er for kort

Bellona mener Norge må be om mer tid til å destruere Syrias kjemiske våpen, og krever åpenhet om prosessen.

Nils Bøhmer

Nils Bøhmer i Bellona etterlyser en åpen prosess dersom Norge sier ja til å destruere Syrias kjemiske våpen.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

FN, USA og Russland vil be Norge om å ta imot mellom 300 og 500 tonn saringass, og litt under 50 tonn sennepsgass, noe som utgjør nesten halvparten av Bashar al-Assads beholdning av kjemiske våpen.

Les: Norge er bedt om å ta i mot 500 tonn kjemikalier til saringass fra Syria

Norge vurderer nå om oppgaven er overkommelig. Daglig leder Nils Bøhmer i miljøorganisasjonen Bellona mener Norge kan klare jobben, men mener det er viktig at befolkningen og uavhengige eksperter får vite hvordan det skal foregå.

– Det er viktig at man frigir den informasjonen man til enhver tid får, slik at både den norske befolkningen får vite hva slags stoffer det er snakk om, hvordan det skal håndteres, og hva slags avfall som eventuelt kommer, sier Bøhmer til NRK.

Kan be om amerikansk hjelp

Tidsfristen blir trolig satt til midten av 2014. Det mener Bøhmer er for tidlig, og påpeker at våpnene også skal ut av Syria.

– Det er nok kanskje litt fort hvis alle disse kjemiske våpnene skal være destruert innen den datoen. Så her må Norge gå i dialog og forhandlinger, og prøve å få en lengre tidsfrist slik at man kan gjøre dette på en trygg måte, sier han.

Norge kan også bli nødt til å be om hjelp til selve destrueringen.

– Jeg tror ikke det kan gjøres i dag. Men det har vært snakk om å få amerikansk hjelp, blant annet tekniske installasjoner, for å gjøre jobben i Norge. Hvis man får tid, kan det være mulig å gjøre dette, sier Bøhmer.

Bøhmer oppfordrer utenriksminister Børge Brende til å be om mer tid.

– Det er viktig at man har nok tid. Både slik at man i forkant kan ha en åpen og demokratisk prosess, men også at man får nok tid til å gjøre dette på en trygg måte. Så det er viktig at Norge ber om at man ikke gjør dette så fort som mulig, men så trygt som mulig og bruker den tiden som er nødvendig, sier han.

– Norge vil stille opp

Utenriksminister Børge Brende (H)

Utenriksminister Børge Brende (H).

Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix

Utenriksminister Børge Brende sier at Norge vil følge FN-resolusjonen kompromissløst.

– Norge vil stille opp når det gjelder å få til en ødeleggelse av disse kjemiske våpnene, men det er ulike måter vi kan stille opp på. En av dem er destruering i Norge, sier Brende til NRK.

Det er nå satt ned en egen ekspertgruppe som skal vurdere om det er mulig å destruere kjemikaliene i Norge, og kartlegge konsekvensene av prosessen.

Brende vil ikke si noe om når en konklusjon kan være klar.

– Nå vurderer vi dette. Vi er avhengige av å få masse fakta på bordet og ekspertgruppas vurderinger. Så det er ikke mulig å konkludere med ennå, sier Brende.

Vil vurdere å be om utvidet tidsfrist

Den ferske utenriksministeren avviser at han føler seg presset til å gå med på forslaget.

– Det eneste presset jeg opplever, er det moralske presset menneskeheten har når det gjelder å kvitte seg med kjemiske masseødeleggelsesvåpen. Det er meget viktig, sier Brende.

Han vil heller ikke svare på om Norge vil be om en utvidet tidsfrist før ekspertgruppa har konkludert.

– Dette må være et element i ekspertgruppas totale vurdering. Jeg er også imponert over både Bellona og det norske folket, som sier at vi ikke kan si nei til å vurdere hvordan vi kan bidra, sier Brende.

Les også: Eide avviser at Forsvaret har konkludert om kjemiske våpen

Etter det NRK kjenner til kommer FN, USA og Russland til å be Norge om å ta imot imellom 300 og 500 tonn saringass og mindre enn 50 tonn sennepsgass.

VIDEO: Børge Brende om Syrias kjemiske våpen i Søndagsrevyen.

AKTUELT NÅ