NRK Meny
Normal

– Terroren skal ikke seire i Tyrkia

ISTANBUL (NRK): Terrorangrepet på Sultanahmet-plassen er nok et slag mot turistnæringen i Tyrkia. – Terroristene skal ikke seire. Vi må ikke la det skje, sier en restaurantansatt i området.

Muhittin Kimiz

FOLKETOMT: For Muhittin Kimiz ble det en rolig dag på jobb i Sultanahmet-området.

Foto: Emrah Senel / NRK

Restaurantansatt Muhittin Kimiz må se langt etter kundene fra Sultanahmet-plassen onsdag – dagen etter at et selvmordsangrep kostet ti mennesker livet i Istanbuls turistsentrum. En 59-årig nordmann er også blant de skadde.

Kimiz serverte bare en kunde i går. Også onsdag er det få kunder i restauranten et steinkast nedenfor den historiske plassen, der verdenskjente monumenter ligger på rekke og rad.

– Angrepet var rettet mot turistnæringen i Tyrkia. Vi er lei oss for det, men vi må ikke få panikk. Terroristene skal ikke seire. Vi må bare ikke la det skje, sier han til NRK.

Også Tyrkias turistminister Mahir Ünal uttalte onsdag at «målet med angrepet var å svekke turistsektoren i landet, men at myndighetene ikke vil tillate det».

Muhittin Kimiz må se langt etter kundene

SULTANAHMET: Restaurantansatt Muhittin Kimiz må se langt etter kundene fra Sultanahmet-plassen onsdag.

Foto: Emrah Senel / NRK

– Tok livet av turismen

Ved Den blå moské, og like over plassen til ærverdige Hagia Sofia, er det onsdag ingen tegn til at Tyrkia har fått over 40 millioner turister i året. Kimiz minner imidlertid om at terrorisme er et globalt problem og at slike angrep kan skje overalt.

– Vi skal ikke la terrorister ødelegge landet vår. De ønsker å spre hat og frykt, men vi må ikke la det skje. Jeg håper turistene fortsetter å komme hit, sier han.

En av gateselgerne på plassen, Rifat Dündar, er ikke like optimistisk. Dündar erklærer Tyrkias turistnæring for død etter angrepet.

– Angrepet tok livet av hele turismen. Det var en stor nedgang i turismen fra før. Nå kommer folk til å slutte å komme til Tyrkia, frykter Dündar.

Det er ikke første gang Sultanahmet-plassen blir rammet. For et drøyt år siden slo en selvmordsbomber til på plassen og drepte en politimann.

Hvert år beøsker 40 millioner mennesker Tyrkia , men etter angrepet i Istanbul i går har mange holdt seg unna byens turistattraksjone

SE VIDEO: Ved Den blå moské, og like over plassen til ærverdige Hagia Sofia, er det ingen tegn til at Tyrkia har fått over 40 millioner turister i året.

Færre drar til Tyrkia

Turismen har bidratt til at Tyrkia har klatret oppover på den økonomiske stigen etter 2003. Men økonomiske problemer i Russland og nedskytingen av det russiske flyet har ført til en betydelig nedgang i turismen de siste årene.

Onsdag hersker det frykt og usikkerhet i området. Det er et stort sikkerhets- og presseoppbud der bomben smalt.

Men noen få turister har likevel tatt turen. En av dem er Norske Lillian Bendixen (20). Hun synes det er synd at terroren lammer området, men lar seg ikke påvirke av angrepet.

– Det er litt spesielt at det var et angrep her i går, men det har ikke noe si for meg. Angrepet skal ikke stoppe oss fra å nyte den fine byen, sier Bendixsen til NRK.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger