– Telenor og NetCom kommer til å ta seg bedre betalt

Mobilgründer Nadir Nalbant frykter at NetCom og Telenor nå får gjøre som de vil etter TeliaSoneras oppkjøp av Tele2, og at det ikke blir plass til mindre aktører i mobilmarkedet.

Netcom-butikk, Strømmen storsenter

Med godkjenningen av Tele2-kjøpet fikk TeliaSonera, som blant annet eier Netcom, en markedsandel på rundt 40 prosent i Norge. Hovedkonkurrenten Telenor har en markedsandel på over 50 prosent. Det bekymrer mobilgrunder Nadir Nalbant som mener vi har et duopol på i det norske mobilmarkedet.

Foto: Andreas Sundby / NRK

– Det som garantert kommer til å skje er at de kommer til å bruke sin posisjon til å melke kundene ytterligere, sier Nalbant til NRK.

Nadir Nalbant

Nadir Nalbant har startet og drevet en rekke mobilselskaper, og sier at det må mye kraftigere lut og engasjement til fra forbrukermyndighetene for at man skal legge forholdene til rette for konkurranse.

Foto: Roy Moss / Hello.no

Han er gründeren bak Hello, som er en av få frittstående mobilaktører, såkalte virtuelle operatører, i det norske markedet. Det vil si at de eies verken av Netcom eller Telenor, men leier nett av en av de to gigantene. I Hellos tilfelle av Telenor.

Etter TeliaSoneras fikk godkjent sitt oppkjøp av Tele2 torsdag er han bekymret over utviklingen i det norske mobilmarkedet. Nalbant mener vi nå har fått et duopol i Norge – at markedet styres kun av disse to gigantene. Han tror at det kommer til å gå utover forbrukerne.

– De kommer til å ta seg bedre betalt, fordi de deler markedet seg imellom. Det blir som om vi skulle ha hatt to banker i Norge, som var alene om å dele markedet seg imellom. Man kan tenke seg hvordan det ville gått med rentenivået, sier han.

– Tar lang tid å bygge et nytt nett

TeliaSonera måtte gi fra seg viktige frekvenser måtte og inngå avtaler, slik at en tredje mobiloperatør, ICE, kan utvikle seg og skape mer konkurranse. Nalbant håper ICE vil lykkes med å komme i gang, men sier at det vil ta lang tid å bygge et nytt nett.

Derfor vil han at myndighetene skal være tydelige på hvilken pris de virtuelle operatørene skal betale for nettilgang, og sørge for samme betingelser som Telenor eller NetCom.

Tore Aarønæs

Teleanalytiker Tore Aarønæs sier til NRK at det ikke er mange som tror at mobilprisene i Norge blir lavere etter Tele2-oppkjøpet.

Foto: Pressebilde

– Konkurransen skal være om å klare å appellere til kundene, så får infrastrukturen være tilgjengelig for alle – til like betingelser. Da tror jeg man kan få en reell fri konkurranse i markedet, sier han.

– Markedet er som et monopolspill

Tore Aarønæs, teleanalytiker i Norsk Telecom, tror heller ikke at det blir lave priser og økt konkurranse på en stund etter oppkjøpet.

– Markedet er som et monopolspill hvor alle gatene er kjøpt opp av Telenor og NetCom, og de har bygd både hus og hoteller. Så når ICE skal gå inn i dette spillet, så begynner de med «rykk frem til start og motta 2000 kroner», sier han.

Aarønæs mener det er viktig at ICE får gode muligheter for å komme inn i dette spillet.

– Hvis vi får en konsentrasjon av markedsmakt hos Telenor og NetCom, så er det ikke mange som tror at det vil gi lavere priser, legger han til.

SISTE NYTT

Siste meldinger