NRK Meny
Normal

– Tar det med knusende ro

I dag vedtar Stortinget en rekke forslag om likestilling mot regjeringens stemmer. – Regjeringen blir parkert i likestillingspolitikken, mener Arbeiderpartiet.

Skal Stortinget anmode regjeringen om diverse likestillingstiltak? Det spørsmålet når innstilling om likestilling fra Stortingets familie- og kulturkomite står på dagsorden i dag. De 44 anmodningsforslagene er ikke formelt bindende for regjeringen om de skulle bli vedtatt av Stortinget.

I dag blir regjeringen overkjørt av stortingsflertallet når Norges nye likestillingspolitikk skal vedtas. For folk flest kan det bety at de vil oppleve mer kvotering både i studier og i arbeidslivet.

Anette Trettebergstuen

- Vi foreslår at det må opprettes et eget flertallssamarbeid for likestilling, sier Anette Trettebergstuen i Ap.

Hele 44 forslag har opposisjonen lagt til regjeringens likestillingsmelding, og en god del av dem ventes å bli vedtatt.

– Jeg er veldig glad for at vi har fått med oss KrF og Venstre, Senterpartiet og SV på å parkere regjeringen i likestillingspolitikken, sier Anette Trettebergstuen, likestillingspolitisk talskvinne i Ap.

– Ytterliggående forslag

I Politisk Kvarter på NRK P2 torsdag sier barne- og likestillingsminister Solveig Horne at hun er langt fra skremt over å bli «parkert» av stortingsflertallet.

Nei, overhodet ikke. Det er mange forslag her som er ytterliggående og heldigvis ikke får flertall, så dette tar jeg med knusende ro, sier Horne.

Debatt om likestillingsmeldingen i Politisk kvarter.

Hun sier at regeringen er uenig med stortingsflertallet at det er nødvendig med mer kvotering og statlig styring for å komme videre i likestillingspolitikken.

Tina Bru. Foto: CF-Wesenberg@kolonihaven.no",

- Det forundrer meg at KrF har valgt å gå inn for en rekke forslag som er godt omtalt i meldingen fra før, sier Høyres Tina Bru.

Foto: CF-Wesenberg

I 2003 ble det vedtatt at styrene i allmennaksjeselskaper notert på Oslo Børs skulle ha et mål om en kvinneandel på 40 prosent, et mål det tok 4-5 år å nå.

14. april 2016 ber Stortinget regjeringen komme tilbake med et lovforslag som sier at staten skal jobbe systematisk for å oppnå en høyere kvinneandel på de øverste nivåene.

Målet er at ledergruppene i statseide selskaper, direktorater og statsetater skal bestå av 40 prosent av begge kjønn.

– Regjeringen mangler konkrete tiltak

KrF heller vanligvis til høyre i familiepolitikken, og det var uventet at partiet i denne saken valgte å falle ned på samme side som Ap og SV, sier NRKs politiske kommentator Lars Nehru Sand.

KrFs Geir Bekkevold sier at årsaken til at KrF i denne saken har falt ned på samme side som Arbeiderpartiet er at partiet mener det er nødvendig å bruke politiske virkemidler for å komme fremover mot et mer likestilt samfunn.

Geir Jørgen Bekkevold (KrF), stortingsrepsentant

- Problemet med forslagene fra regjeringen er at de er for lite konkrete, sier KrFs Geir Jørgen Bekkevold(KrF).

Foto: Anne Lognvik / NRK

– Det store problemet med medlingen som regjeringen har lagt frem er at den mangler konkrete tiltak, sier han.

– Vil støvsuge privat sektor for kvinnelige ledere

Høyres Tina Bru advarer mot følgene av å vedta et mål om 40 prosent kvinner på de øverste nivåene av staten.

– Det er en utfordring med for få kvinnelige ledere i privat sektor. Nå kommer Arbeiderpartiet og KrF med en rekke forslag som kommer til å støvsuge privat sektor for de kvinnene som er der. For at man skal ha de inn i de statlige eller delstatlige selskapene, sier Bru.

– Det finnes så mange kvinner som er klare til å ta på seg lederoppgaver så du trenger ikke støvsuge noe som helst, parerer Trettebergstuen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger