NRK Meny
Normal

– Sykehusene skriver ut for syke pasienter

Sykehjem opplever å få flere og sykere pasienter til rehabilitering. – Det skaper store problemer for oss at sykehusene skriver ut syke pasienter altfor tidlig, hevder flere kommuner.

Sykehjem opplever å få flere og sykere pasienter til rehabilitering. Det skaper store problemer for oss at sykehusene skriver ut syke pasienter altfor tidlig, sier flere kommuner.

VIDEO: For tidlige utskrivninger fører til store konsekvenser for kommunene og pasientene.

Samhandlingsreformen trådde i kraft i 2012, og skulle bedre samarbeidet mellom sykehus og kommune.

– Problemet er at vi får stort sett sykere pasienter skrevet ut av sykehusene mye tidligere enn før, sier pleie- og omsorgsleder ved institusjonene i Rælingen, Grethe Lid.

For tidlige utskrivninger fører til store konsekvenser for kommunene og pasientene.

– Mange ganger opplever vi at pasientene blir skrevet ut før sykdomsbildet er avklart. Dermed kan vi ikke fortsette eller ta over behandlingen, sier omsorgslederen.

Ifølge Lid blir fire av ti pasienter akuttinnlagt på sykehuset igjen etter kort tid. I noen tilfeller ender det med dødsfall.

– Det var en pasient som ble skrevet ut av sykehuset. Det var lagt opp en ernæringsplan, men det viser seg at pasienten er så dårlig at pasienten dør to dager senere, forteller Lid.

– Uheldige situasjoner

Bent Høie

Helse- og omsorgsminister Bent Høie skylder på dårlig samarbeid mellom sykehus og kommune.

Foto: Vegard Lilleås / NRK

Byrådsleder i Oslo kommune, Stian Berger Røsland, sier det er mange kommuner som er bekymret for at utskrivningspraksisen er blitt for rask.

– Det er mange historier om pasienter som må overvåkes kontinuerlig gjennom natten, før man får skrevet dem inn på sykehuset igjen. Det fører til uheldige situasjoner hvor pasienten blir skrevet ut og skrevet inn, gang på gang, sier Røsland.

Han mener helsedepartementet og Stortinget må evaluere om det har vært for stort fokus på utskrivninger fra sykehus for å spare penger.

– Bekymringsfullt

Helge Eide, direktør for interessepolitikk i KS, mener det er bekymringsfullt at antallet på reinnleggelser øker.

– Vi får tilbakemeldinger fra mange kommuner som opplever at pasientene som kommer til dem, kunne ha hatt godt av å være lenger på sykehuset, sier Eide til NRK.

– Hvis det er slik at det er flere reinnleggelser som følge av for tidlige utskrivninger, så ikke dette i tråd med målet bak samhandlingsreformen, sier Eide.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie skylder på dårlig samarbeid mellom sykehus og kommune.

– I mange tilfeller skylder partene på hverandre, istedenfor å sette seg ned og samarbeide slik at pasienten ikke blir den lidende part. Det er grunn til bekymring at det ikke er gode nok samarbeidsordninger mellom sykehus og kommunene, sier Høie.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger