– Smertegrensen til SV går ved utbygging av Lofoten og Vesterålen

SV har blitt kritisert for ikke å vise en tydelig politikk i regjeringen, og mange lurer på hvor partiets smertegrense går. Ifølge SV-veteran Stein Ørnhøi går grensen ved utbygging av Lofoten og Vesterålen.

Vestfjorden i Lofoten

Vestfjorden i Lofoten er et av de foreslåtte områdene til oljeutvinning. Forslaget kan bli en realitet hvis ikke SV får gjennomslag for politikken sin.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

Stein Ørnhøi

Stein Ørnhøi.

Foto: Falch, Knut / SCANPIX
Kristin Halvorsen

SV-leder Kristin Halvorsen gjør det dårlig på meningsmålingene.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

SV har krympet fra tolv prosent til rett over sperregrensen på fire. Likevel sa SV-leder Kristin Halvorsen i Søndagsavisa på P2 i dag det er SVs oppslutning som vil sikre et rødgrønt flertall ved neste stortingsvalg.

LES: – Et rødgrønt flertall er avhengig av SV
LES: Velgerne går fra Kristin til Jens

SV har måttet tåle kritikk for at de ikke er tydelige nok på egen politikk i regjeringen etter å ha tapt flere av partiets hjertesaker.

LES: – Regjeringsmakt er viktigere enn miljø for SV

SV sitter nå i en regjering som fullt ut støtter rakettskjoldet, fastholder krigsstrategien i Afghanistan og de planene om kjøp av amerikanske jagerfly.

– Du får ikke svar av Kristin...

Men SV-veteran Stein Ørnhøi tror ikke partiet ville fått bedre uttelling dersom SV hadde kjørt på med konfrontasjoner i regjeringen.

– Sitter du i regjering så sitter du i regjering. Du får nok ikke noe svar på hvor smertegrensen går hos Kristin, men spør du meg så vil jeg si at den går ved utbygging av Lofoten og Vesterålen.

LES OGSÅ: Klart nei til oljeboring i nord

– Det at regjeringspartiene slåss seg imellom er meningsløst, og det har de gjort altfor mye det siste året.

Høyre det største partiet

Ørnhøi sier at slåssingen har ført til at Høyre-leder Erna Solberg har kunnet sitte stille i over ett år og likevel seilet opp på målingene.

– Høyre har blitt det største partiet på grunn av for mye tull innad i regjeringen. Halvorsen har rett i at regjeringen må stå samlet.

– Barnehagesaken var en SV-sak. Regjeringen tok den samlet, og det var en bonus for SV.

LES OGSÅ: – Reddet Norge fra Høyre-politikk

Saker som gjør at Erna blir sint

– Jeg er enig med Kristin om at vi må finne saker som samler regjeringen og utfordrer høyresiden. De må samle seg om saker som gjør at Erna blir sint på dem. Og hvis sakene som løftes er rene SV-saker så går dette bra.

Ørnhøi mener alternativet til den rødgrønne regjeringen er Stoltenbergs regjering i 2001.

– Hvis man spør AP-folk om hvordan de liker regjeringssamarbeidet med SV så er de utrolig fornøyd, sier han.

– Halvorsen har ingen kur

– Jeg hører ikke at Halvorsen har noen klar kur umiddelbart. Både skole og miljø er vanskelige politikkområder. Klima er vanskelig fordi vi ser mye olje og lite miljø i regjeringen, og skole fordi det vil ta tid før man ser resultater, sier kommentator i Dagsavisen Hege Ulstein.

Hun mener partiet ikke er flinke nok til å vise seg frem.

– Mye av grunnen til at SV gjør det så dårlig er at partiet ikke er flinke til å vise at de drar Arbeiderpartiet mot venstre. Det er et dilemma for SV at hvis de viser det for tydelig så nærmer partiet seg illojalitet. SV har kanskje vært for lojale, selv om de begynte friskt med Afghanistan-demonstrasjoner utenfor Stortinget, sier Ulstein.

SISTE NYTT

Siste meldinger