NRK Meny
Normal

Lundteigen uenig med ledelsen: – Svært uklokt å stenge debattforum

STORTINGET (NRK): Sp-ledelsen har selv skyld i at debatten på partiets interne Facebook-side handler mer om person enn politikk, mener Per Olaf Lundteigen.

per olaf lundteigen

DEBATT: Per Olaf Lundteigen, Senterpartiets stortingsrepresentant fra Buskerud, mener partiet trenger et lukket forum for å diskutere politikk.

Foto: Øijord, Thomas Winje / NTB scanpix

Tidligere i dag kunne NRK fortelle at Senterpartiets interne Facebook-gruppe er stengt på grunn av negative personkarakteristikker.

Kilder har omtalt siden som en mobbearena, og mener enkelte «oppfører seg som apekatter».

Vedum legger ned gruppen han selv startet

Partiet har i dag besluttet å ta en midlertidig pause hva gjelder det interne debattforumet på Facebook. Den siste tidens utvikling har ikke vært partibyggende, og har generert mye negativ oppmerksomhet. Partiet vil jobbe med å finne en form i framtiden som er konstruktiv og samlende.

Generalsekretær Knut M. Olsen / Facebook, 18. mars

I går bestemte fungerende leder Ola Borten Moe og nestleder Trygve Slagsvold Vedum at den lukkede siden skulle legges ned.

– Det er svært uklokt, sier stortingsrepresentant Per Olaf Lundteigen.

Den profilerte Sp-politikeren mener det er både riktig og viktig å ha en intern diskusjonskanal for medlemmene.

– Når ytringene der i stor grad er knyttet til personer, er det en konsekvens av at Ola Borten Moe og Trygve Slagsvold Vedum fører for få politiske saker fram til debatt.

Trygve Slagsvold Vedum

STENGT: Trygve Slagsvold Vedum sier Sp fortsatt ønsker en fri og åpen debatt.

Foto: Arne Sørenes / NRK

– Så ledelsen har seg selv å takke for at det kommer personangrep?

– Det er vel noe sterkt sagt, men enhver som har erfaring fra politikken vet at dersom du er tydelig i politiske saker og sier hva du mener, så får du debatt om det. Hvis du ikke gjør det, så får du debatt om noe annet, sier Lundteigen.

Men Trygve Slagsvold Vedum forsvarer avgjørelsen om å stenge Facebook-siden.

– Vi vurderer det slik at denne gruppen ikke bidro til den videre politiske aktiviteten og debatten akkurat nå, sier han til NRK.

Det var nettopp Vedum som i fjor opprettet gruppen «Senterpartiet 2013 - 2017» for å få innspill til partiprogrammet.

Nå har han altså bestemt å legge den ned fordi den opprivende lederstriden i partiet førte til at folk gikk til verbale angrep på sine meningsmotstandere.

Vedum sier han ikke har vært særlig aktiv i gruppen selv, men forteller at flere ba ledelsen ta grep etter at NRK først omtalte personangrepene sist uke.

– Den siste tiden har vi fått tilbakemeldinger på at det har vært lite politikk og mye person, og at gruppen ikke har generert positiv politisk debatt. Derfor er den lukkede gruppen nede, sier han.

Avviser usunn partikultur

Ifølge Vedum har de 1400 Sp-medlemmene som var med i gruppen fortatt gode muligheter til å delta i den politiske meningsutvekslingen i partiet.

– Vi har fortsatt en åpen Facebook-gruppe, vi har e-post, vi har telefon og åpne partiprosesser. Dette er helt ufarlig.

– Hva sier det om partikulturen i Sp at tonen på den interne Facebook-gruppen er så hard at den må stenges?

– Partikulturen i Senterpartiet er god. I det siste har flere tusen involvert seg i prosessen rundt hvem som skal være i den nye ledelsen. Man må alltid vurdere de ulike kanalene man diskuterer i. Denne gruppen ble opprettet for å skape politisk debatt, og den siste tiden har det ikke vært så mye av det.

Vedum avviser imidlertid Lundteigens påstand om at personfokuset skyldes mangel på politiske saker fra ledelsen.

– Det er stor politisk aktivitet i Senterpartiet. Her i spørretimen i dag tror jeg Sp tok opp åtte, ni ulike temaer. Men det blir ofte mer snakk om person enn politikk i slike prosesser vi har hatt i det siste.

Før helgen gjorde Vedum det klart at han ønsker å ta over som leder etter at Liv Signe Navarsete går av på landsmøtet den 7. april.

Mens Sp samler seg bak Vedum som ny leder, splitter nestlederspørsmålet partiet. I går kunne NRK erfare at valgkomiteen torsdag vil legge fram en delt innstilling. Mens flertallet ønsker å vrake Ola Borten Moe som første nestleder, vil mindretallet at han skal fortsette som nestkommanderende i partiet.

Anne Beathe Tvinnereim fra Akershus er Borten Moes fremste utfordrer.

– Både Borten Moe og Tvinnereim er dyktige politikere. Nå er det opp til valgkomiteen å komme med sin innstilling. Så skal landsmøtet ta sitt valg, sier Vedum.

Lederen i Senterungdommen, Erling Laugsand, håper gemyttene roer seg etter ledervalget, slik at den interne Facebook-gruppen for Senterpartiets medlemmer kan gjenoppstå.

– Gruppen burde ha vært et konstruktivt forum for debatt, men sånn situasjonen har vært i det siste tror jeg det var klokt å stenge den midlertidig.

SP Facebook

STEILE FRONTER: Debattantene får hard medfart i gruppen «Senterpartiet 2013-2017». Nå er gruppen stengt.

Foto: Skjermdump / Facebook
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger