– Det er svært alvorlige beskyldninger

Overgrepssiktelsen mot Rune Øygard skaper hodebry for Arbeiderpartiet. – Slike saker er ekstra spesielle, sier Jens Stoltenberg.

Video Jens Stoltenberg om saken mot Rune Øygard

VIDEO: Jens Stoltenberg sier beskyldningene mot partikollega, Rune Øygard, er svært alvorlige.

Vågåordfører Rune Øygard

Ap-ordfører i Vågå, Rune Øygard, er sikta for overgrep mot ei mindreårig jente.

Foto: Anne Storaunet / NRK
Raymond Johansen

Partisekretær i Arbeiderpartiet, Raymond Johansen, bekrefter at ledelsen i partiet har rådet Øygard til å permittere seg.

Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX
Jens Stoltenberg

Statsminister Jens Stoltenberg understreker at saken mot Øygard ikke er en partisak.

Foto: Alley, Ned / SCANPIX

Han understreker derfor hvor viktig det er at politiet får gjort jobben sin for å finne ut mest mulig gjennom etterforskningen.

Partiet ble infomert om overgrepssaken mot Vågå-ordfører Rune Øygard, forrige tirsdag.

– Jeg har selv vært i kontakt med Øygard via telefon, og da ble han rådet til å permittere seg, sier partisekretær for Arbeiderpartiet, Raymond Johansen til NRK.no.

Ifølge gd.no, fulgte Øygard partiledelsens råd om å permittere seg i forrige uke. Nå er det også kjent at ordføreren har sykmeldt seg og overlatt ansvaret til varaordføreren i kommunen.

Navnet er bekreftet

Det var forrige mandag Ap-ordfører i Vågå, Rune Øygard, ble sikta for overgrep mot ei mindreårig jente. Dette bekreftet Vågå kommune via sine nettsider tirsdag.

Øygard har selv vært med og bestemt at det nå skal offentliggjøres at det er han som er sikta i saken.

– Det har vært kjent for de fleste hvem dette gjelder, og etterforskningen er over den mest intense perioden. Samtidig er dette også med hensyn til kommunen, slik at administrasjonen får gjort det de skal, sier hans advokat, Mette Yvonne Larsen.

– Ikke en partisak

Arbeiderpartiet har vært i kontakt med både siktede og fornærmede i saken, men Jens Stoltenberg anser ikke Rune Øygards overgrepssak som en partisak.

– Det viktigste jeg kan gjøre er å forsikre meg om at vi opptrer ryddig i denne saken. Det innebærer at det er politiet, og bare politiet og rettsapparatet, som skal finne ut av et evntuelt skyldspørsmål, sier Stoltenberg til NRK.no.

– Jeg er veldig opptatt av at vi skal leve i et samfunn hvor det ikke er politikere som tar stilling til om folk er skyldig eller uskyldig i siktelser om lovbrudd, men at rettsapparatet gjør det. Det er også viktig at vi ikke trekker konklusjoner mens etterforskningen pågår.

I pressemeldingen tirsdag kommer det fram at Øygard stiller seg uforstående til anklagene.

Politiadvokat Lars Rune Ringvik i Gudbrandsdal politidistrikt uttalte tidligere at overgrepene ordføreren er siktet for å ha begått mot den mindreårige jenta, skal ha pågått i et tidsrom fra 2009 til 2011.

Politisk forbilde

Rune Øygard har gjennom mange år vært blant Arbeiderpartiets mest profilerte ordførere, og har blitt pekt ut som et forbilde for statsminister Jens Stoltenberg.

Men i dag var ikke Stoltenberg like sikker i sin sak.

– Anser du Rune Øygard for å være en venn?

– Han er en partifelle som jeg har kjent i flere år, svarer statsministeren.

Stoltenberg har selv ikke vært i direkte kontakt med Øygard etter at saken ble kjent.

Siktelsen mot Vågå-ordføreren har en strafferamme på seks års fengsel. Han har vært ordfører i kommunen i de siste 16 årene.

Jens Stoltenberg og Rune Øygard

Jens Stoltenberg har tidligere uttalt at Rune Øygard er et av hans politiske forbilder.

Foto: Geir Olav Slåen / NRK

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger