Hopp til innhold

– Sukkerfrie produkter må bli billigere

Leder i landsforeningen for overvektige, Jørgen Foss tror høyere sukkeravgifter vil føre til at vi drikker mindre sukkerholdig brus. – Men det er like viktig at de sunne produktene blir billigere, sier Foss.

Jørgen Foss

Jørgen Foss er leder av landsforeningen for overvektige.

Foto: Kirsti Haga Honningsøy / NRK

Avgiften på sukker bør økes, mener det nasjonale rådet for prioritering i helse- og omsorgstjenestene.

Rådet er ikke fornøyd med utviklingen de ser hos barn og unge, og mener det er særlig viktig å sette inn tiltak mot nettopp denne gruppen for å forebygge fedme og overvekt.

Jørgen Foss, leder i landsforeningen for overvektige, ønsker tiltaket hjertelig velkommen. Han har tidligere bedt myndighetene forby prisdumping på smågodt.

– Vi mennesker vil ha i oss sukker, men jeg tror samtidig at dersom det blir vanskeligere å få tak i sukkeret, blir det færre som tar det til seg. Derfor må det bli dyrere å få tak i sukker, og billigere å få tak i de sunne produktene, sier Foss.

Salg på smågodt

Nordmenn får i seg for mye sukker, mener Prioriteringsrådet.

Foto: Kai Stokkeland / NRK

– Alle burde helst drikke vann

Foss tror nordmenn kommer til å spise mindre sukkerholdig mat dersom det blir dyrere.

– Det er viktig at sukkerholdig brus blir dyrere, men også at sukkerfri brus blir billigere.

– Jeg ønsker jo aller helst at alle skal drikke vann, men når man først skal velge en brus, så velg en sukkerfri en, sier han.

Foss sliter med fedme og sier at å være overvektig i Norge i dag er en stor utfordring.

​– En ting er blikk og kommentarer, men det er faktisk en alvorlig diagnose. Har du en BMI over 40 har du en diagnose, og du har krav på hjelp. Det er det ikke alle overvektige som vet, sier Foss.

energiprosent fra tilsatt sukker per år

Energiprosenten fra tilsatt sukker per år har gått ned siden 2001. Nedgangen skyldes i vesentlig grad en nedgang i brusdrikkingen. I 1997 drakk hver nordmann 93 liter sukkerholdig brus, mens forbruket i 2012 var på 59 liter

Foto: FHI

Sukkerinntaket har gått ned

Selv om vi spiser for mye sjokolade og drikker for mye brus, har sukkerinntaket gått ned hvert år siden 2001.

– Selv om det har gått ned, har det ikke gått så langt ned som man ønsker, og det er ikke sikkert at det vil fortsette slik, sier direktør ved Folkehelseinstituttet, Camilla Stoltenberg.

Dersom man skal følge helsemyndighetene mål om at sukkerinntaket helst ikke skal overstige 10 prosent av energiinntaket.

AKTUELT NÅ