Hopp til innhold

– Styrte terrornettverk gjennom kodede chattemeldinger

To samtaler på nettforumet Paltalk fra 2011 skal knytte Krekar til terrorplanlegging i de kurdiske områdene, mener italiensk politi. Hjemme hos mannen Krekar chattet med fant politiet materiale for opplæring av jihadister.

Faraj Ahmad Najmudding (Mullah Krekar)

SKAL HA SNAKKET I KODER: Italiensk politi mener de har knekket koden de mener Krekar og resten av terrornettverket brukte for å planlegge terrorhendelser på ulike forum på nett.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Italiensk politi tror de 17 som nå er arrestert, mistenkt for å ha planlagt terroraksjoner, koordinerte seg gjennom nettjenester som Skype og Paltalk.

De skal ha kommunisert i stillhet, ved å se hverandre på webkamera, og chatte med hverandre på kodespråk.

– Dette kodespråket har vi klart å knekke, sier sjefen for det italienske terrorpolitiet, Giuseppe Governale, til La Repubblica.

Ville kvitte seg med ledere i kurdiske områder

Det italienske terrorpolitiet har over lang tid overvåket samtalene.

Italiensk politi mener to samtaler mellom Krekar og en av de pågrepne i Italia kan være et avgjørende bevis.

Samtalene fant sted på et privat chatterom på Paltalk i oktober og november 2011, skriver Il sole 24 ore.

Ifølge La Repubblica skal det være snakk om gruppen «Kurdistan Paimangay MAWARDY». Gruppen er nå stengt.

I samtalene skal de to ha diskutert mulige ledere og voldshandlinger i de kurdiske områdene. Ifølge samtalene ønsket de «krig mot alle ikke-troende for å danne en islamsk stat», og å kvitte seg med «ledere som ikke følger islamsk lov».

Planla angrep i Nord-Europa

Hjemme hos mannen som Krekar chattet med, har politiet nå funnet materiale til opplæring av jihadister. Mannen skal ha holdt jihad-undervisning i sitt eget hjem og skal ha vært viktig i rekrutteringen.

Mannen skal ha hatt som oppgave å overbevise en kurdisk mann om å bli selvmordsbomber. Han skal også ha vært sentral da en mann fra Kosovo ble sendt til Irak or å kjempe under IS-flagg i 2014.

Ifølge etterforskere i Italia skal medlemmene i gruppen hatt hyppig kontakt.

– Det gjorde at de opprettholdt en sterk gruppetilhørighet, der de kunne chatte hyppig og holde kontakten med sin spirituelle leder, mulla Krekar, sa Governale.

Ville skape nytt Libanon i Norge

I andre samtaler, gjengitt av La Repubblica, skriver en ikke-identifisert mann om å hevne fengslingen av Krekar.

«Løsningen er å angripe en ambassade i Bagdad, eller i sør eller i Iran eller i de arabiske landene, men ikke i Europa. Og ta to-tre gisler som aldri kommer tilbake til Norge i live».

«Dersom det skjer noe med mamosta Krekar, finnes det menn som kan gjøre Norge til et nytt Libanon, og det blir eksplosjoner, de kan ta med seg missiler til Norge, det er godt å dø for Allah».

Det er usikkert på hvilket tidspunkt samtalene fant sted, men de skal ha skjedd via Skype.

Kjenner ikke til chatteforum

Ifølge arrestordren, gjengitt i Corriere della Sera, skal Krekar ha hatt ledelsen over gruppen, selv om han satt i fengsel. Der skal han ha planlagt terrorangrep og bestemt at gruppen skulle slutte seg til Den islamske staten.

Krekars advokat Brynjar Meling sier det er usannsynlig, siden Krekar ikke har hatt internett mens han har sittet i fengsel de siste tre årene.

Meling kjenner ikke til chatteforumet på Paltalk eller Skype-samtalen fra 2011 som skal være et viktig bevis mot Krekar.

Kjente ikke til chattepartner

– Jeg identifiserer ikke det forumet ut fra det du sier. Jeg kjenner heller ikke til samtalen og gleder meg til å se de bevisene. Så langt har jeg bare sett påstander, sier Meling.

– Kjenner du til navnet på mannen som Krekar skal ha chattet med i 2011?

– Ikke utover det jeg har sett i politidokumentene. Krekar sa heller ikke noe om at han kjente til dette navnet da vi gikk gjennom navnene på de arresterte i dag, sier Meling.

AKTUELT NÅ