– Streiken varer så lenge den må

Pilotstreiken fører til 17 innstilte avganger tirsdag, men så langt er det ingen store forsinkelser. Samtidig sier Parat at de venter på et nytt initiativ til samtaler fra Norwegian.

Norwegian-fly

Norwegian er i hardt vær. Fra og med onsdag kan 650 nye piloter bli tatt ut i streik, noe som kan koste selskapet svært mye penger.

Foto: Nilsson, Johan / NTB scanpix

– Denne streiken varer så lenge den må. Våre medlemmer er veldig forberedt på at det tar den tiden det tar, sier Hans-Erik Skjæggestad, leder i Parat til NRK tirsdag morgen.

Siden lørdag har 70 piloter vært i streik. 650 piloter står klare til å streike i morgen hvis ikke partene blir enige.

Styreleder i Norwegian Bjørn H. Kise sa på en pressekonferanse mandag at de forsøker å få i gang samtaler.

– Vi har gjentatte ganger tatt et initiativ overfor pilotene, men det ønsker de ikke, sa Kise.

Det kjente imidltertid ikke Parat seg igjen i.

– Vi har ikke fått noen invitasjon til hvem vi skal møte og hva vi skal diskutere. Så fort vi gjør det forsikrer vi om at vi møter opp, hvor som helst, sa Hans-Erik Skjæggestad.

17 nye kanselleringer

Tirsdag må Norwegian kansellere 17 avganger på grunn av streiken.

Men ellers er det ikke noen forsinkelser foreløpig, sier Charlotte Holmberg Jacobsson, informasjonssjef i Norwegian i Sverige.

– Alle berørte passasjer har fått beskjed på SMS og så mange som mulig blir ombooket til neste fly, sier Holmberg Jacobsson.

Ni av de kansellerte avgangene tirsdag er fra Gardermoen, Flesland, Torp og Værnes. Fire avganger i Stockholm, Göteborg og Helsingfors blir også rammet

Norwegian har hentet inn piloter fra sine datterselskaper for å fylle hullene som streiken skaper, men det har likevel ikke vært nok til å unngå kanselleringer de siste dagene.

Norwegian-kunder flykter til SAS

Mange av Norwegians kunder hopper nå over til konkurrenten SAS i frykt for å bli rammet av streiken.

De to største reisebyråene i Norge, Via Egencia og Berg Hansen Reisebyrå, opplyste til Aftenposten mandag at mens salget av billetter hos Norwegian svikter, øker billettsalget hos SAS.

Allerede før streiken var et faktum, hadde analytikere beregnet at Norwegian kan få et driftsunderskudd på rundt en halv milliard kroner i årets første kvartal. Årsaken er store sesongmessige svingninger i flybransjen, skriver NTB.

Sterkt billettsalg og forhåndssalg fram mot sommeren fyller normalt opp kontoen om vinteren, men en streik kan føre til at kontantbeholdningen krymper.

SISTE NYTT

Siste meldinger