– Stortinget burde visst mer

Det blir ingen omkamp om elektrifisering av Utsira-høyden, sier olje- og energiminister Tord Lien. Han mener likevel Stortinget burde visst mer før beslutningen om å legge elektriske kabler fra land ble fattet.

Olje- og energiminister Tord Lien (Frp)

- Spørsmålet om elektrifisering av Utsira har Stortinget tatt stilling til, sier Olje- og energiminister Tord Lien.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

En ny rapport fra Pöyry og Cicero senter for klimaforskning slår fast at effektive gasskraftverk på oljeplattformene på Utsira-høyden kan være bedre for klimaet enn elektrisk kraft fra land.

Men olje- og energiminister Tord Lien sier til NRK at det er for tidlig å si om Stortingets vedtak om å elektrifisere Utsira-høyden kan det gi paradoksale utslag.

– Det vet vi for lite om på det nåværende tidspunkt. Men jeg har tidligere sagt at jeg skulle ønske at Stortinget og vi kunne tatt stilling til dette endelig når vi hadde hatt et bedre beslutningsgrunnlag, sier Lien.

Han sier at regjeringen vil sette seg nærmere inn i rapporten i tiden fremover.

– Må utrede bedre

Industri Energi, som har bestilt rapporten, vil gjerne ha omstøtt beslutningen.

Geir Vollsæter i Industri Energi mener stortingsvedtaket om elektrifisering bygger på et mangelfullt grunnlag, og ber politikerne tenke seg om én gang til.

– Vi må utrede dette i et internasjonalt perspektiv. Jeg kan ikke fatte at man gjør vedtak i Stortinget, som dreier seg om så store verdier, uten å legge et bedre beslutningsgrunnlag til grunn, sa Vollsæter i Politisk Kvarter på NRK P2 tirsdag morgen.

Miljøorganisasjonen Zero er sterkt kritisk til rapporten, og mener at Industri Energi gjør et pinlig forsøk på å få til en omkamp om Utsira.

Strøm fra Kårstø til Johan Sverdrup på Utsirahøyden

Stortinget har vedtatt at strøm fra Kårstø skal legges i kabler til alle oljeinstallasjonene på Utsirahøyden

Foto: NRK

Ingen omkamp

Men noen omkamp i Stortinget ligger det ikke an til.

– Stortinget har tatt stilling og sagt at hele Utsira-høyden skal elektrifiseres med kraft fra land. Det jobber regjeringen med utgangspunkt, i, sier Lien.

Han mener at dagens regelverk for når kraft fra land skal velges er godt.

– Summen av klimakvoteplikt og Co2-avgift gir et sterkt insitament for at selskapene skal redusere brenning av gass på norsk sokkel, og også bidra til at elektrifisering blir lønnsomt i mange tilfeller, sier han.

Rasmus Hanson, som leder miljøppartiet De Grønne, skriver i en e-post til NRK at han mener den norske klimadebatten er fordummende.

– Klimadebatten fordummes av evig fokus på isolert virkning av enkeltprosjekter som hver for seg har begrenset virkning på kort sikt. Men de er nødvendige for å drive utviklingen riktig vei, sier han.

SISTE NYTT

Siste meldinger