NRK Meny
Normal

– Største bevegelsene i kronekursen siden 1986

Ikke siden jappetiden på 80-tallet har det vært større bevegelse i kronekursen enn dagens kursfall. Likevel er det ikke snakk om krisetider, mener sjeføkonom Øystein Dørum.

Øystein Dørum

– Det sier heldigvis noe mer om valutamarkedet i desembermåned enn om tilstanden i norsk økonomi, mener Øystein Dørum.

Det er 28 år siden sjeføkonomen i DNB Markets har sett kronekursen svinge like bratt som den gjorde mandag. Ikke siden euroen ble opprettet har norske kroner falt like mye mot den felleseuropeiske valutaen. Euroen steg til en topp på 9,86 kroner tirsdag, før kronen senere styrket seg til 9,54 per euro.

– Ja, vi er på vei mot svakere tider, men noen krise er det ikke snakk om for norsk økonomi.

Vil ikke utelukke enda svakere krone

Mens den elleville utlånsfesten på 80-tallet endte i bankkrise og arbeidsløshet, er hovedårsaken til dagens svekkede norske krone den fallende oljeprisen.

– Oljeprisen er den viktigste prisen norsk økonomi står overfor. Fall i oljepriser gir staten lavere inntekter, og det betyr lavere aktivitet i Nordsjøen og på fastlandet, forklarer Dørum.

– Kan den norske krona bli enda svakere?

– Det bør vi ikke utelukke med de markedene vi ser nå. Men det er jo betegnende for situasjonen at krona svekket seg med 60 øre, og så styrket den seg med 60 øre gjennom resten av dagen. Så vi er tilbake der vi startet i dag tidlig.

– Ikke i nærheten av den russiske krisen

Sammenliknet med kursfallet på den russiske rubelen, som mandag falt i verdi med nærmere ti prosent i forhold til dollar, trenger ikke vi nordmenn å være like bekymret som naboene våre i nord. Likevel er det mange likheter mellom de to økonomiene.

– Det er begge oljeøkonomier, men Russland har en vesentlig mer oljefyrt økonomi enn vår hvor olje- og gass utgjør en større andel av russernes inntekter, sier Dørum.

Han påpeker at vi i Norge kan lene oss på oljefondet som i dag er to ganger verdiskapningen vår, altså tohundre prosent av BNP.

– Russland har en tiendepart av det relativt i økonomien. Om de ikke har levd over evne, så i hvert fall på stor fot gjennom mange år.

– Kan Russland gå konkurs?

– Ikke med det første, men Russland står foran en mye mer alvorlig krise enn Norge er i nærheten av.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger