Kritikere mener Storberget er for kjapp på avtrekkeren

Nestleder i Frp, Per Sandberg, er ikke fornøyd med at Storberget foreslår å forby halvautomatiske våpen. – Konklusjonen kommer for tidlig, sier Sandberg.

Video Per Sandberg kritiserer Storberget

VIDEO: Regjeringens tiltak er gode, men langt fra nok, mener Per Sandberg.

– Jeg er glad for at justisministeren har oppfattet virkeligheten og tar ansvar, men er samtidig provosert fordi det er tragisk at det må til en massakre før Storberget og denne regjeringen tar virkeligheten innover seg, sier Sandberg.

Hittil har det blitt kjent svært få hastetiltak etter terrorangrepene 22. juli. Nå vil justisminister Knut Storberget styrke flere deler av politiet, få på plass en skikkelig helikopterberedskap og forby halvautomatiske våpen.

– For rask til å konkludere

Jan Tore Berg-Knutsen

Jan Tore Berg-Knutsen, president i Norges skytterforbund, er enig med Sandberg i at Storberget er for rask når det gjelder ny våpenlov.

Foto: Ketil Kern/NRK

Sandberg og Frp er skeptiske til forslaget om ny våpenlov, og påpeker at Storberget selv har satt ned en egen gruppe som skal vurdere våpenloven.

– Jeg synes ikke Storberget skal konkludere så raskt i denne saken. Han har selv satt ned et utvalg som skal vurdere loven, og da synes jeg man skal avvente for å høre hva utvalget har å si. Det er jo slik at våpen som blir brukt i ulovlige handlinger i Norge, stort sett er ulovlige våpen, sier nestleder i Frp, Per Sandberg til NRK.no.

Frp-politikeren får støtte fra Jan Tore Berg-Knutsen, som er president i Norges skytterforbund.

– Vi synes det er for tidlig av Storberget å gå ut med et slikt forslag. Våpenkommisjonen driver og arbeider, og de vil levere en innstilling i løpet av året. Da bør man vente med nye regler til den er avlevert, sier Berg-Knutsen.

Politidirektoratet har tidligere sendt ut en midlertidig melding som forbyr å registrere eller innvilge nye halvautomatiske rifler.

– Skytterbevegelsen i Norge er i mot forbud av enkelte våpentyper på grunn av at en del benytter seg av slike våpen innen idrett, og det er synd hvis de må avslutte den aktiviteten. Men vi får vente å se hva våpenlovkommisjonen kommer med, sier Berg-Knutsen.

(Saken fortsetter under video)

Video Storberget vil forby halvautomatiske våpen

VIDEO: Storberget møter motstand i sitt forslag om å innføre ny våpenlov.

– Rammer jegerne

Børsemaker, Halvard Brynnilsrud, tror ikke en ny lov vil være nødvendig, og han mener det rammer de lovlydige eierne.

– Ti prosent av menn over 16 år i Norge er registrert som jegere, og en slik lov vil ødelegge for dem, sier han.

Også en del våpenimportører kan få det tøft dersom loven innføres, mener børsemakeren.

– Vi har jo kjøpt halvautomater inn for videre salg, så jeg regner med myndighetene kjøper dem tilbake fra oss, men det finnes en del importører som selger mange våpen av den sorten, og dem kan det gå hardt utover, sier Brynnilsrud til NRK.

Flere tiltak

Per Sandberg

Per Sandberg vil ha justisminister Knut Storberget til stortinget for å redegjøre for den nye terrorberedskapen.

Foto: Helge Tvedten/NRK

Knut Storberget valgte tidligere i dag å legge store deler av regjeringens nye terrorsatsing på bordet da NRK intervjuet justisministeren.

  • Storberget ønsker å forby halvautomatiske våpen i ny lov
  • Økte overføringer til PST - satsning på overvåking av internett
  • Styrking av beredskapstroppen
  • Mer ressurser til Oslo politidistrikt og Sivilforsvaret
  • Satsning på helikopterberedskap - både i politiet, redningshelikopterne og Forsvaret

– Dette er tiltak som vi har foreslått tidligere. Beredskapstroppen trenger blant annet bedre treningsfasiliteter, større ressurser til utstyr og det trengs flere helikopter. I dag benytter de seg av rutefly, sier Sandberg.

– Regjeringa lovte blant annet å bevilge 162 millioner kroner til Sivilforsvaret, hittil har de gitt kun 15.

– PST skal styrkes

Frp-politikeren synes regjeringen- og Storbergets forslag er gode, men han mener de skulle kommet tidligere.

– Det er synd at det må til en slik tragedie før justisministeren oppfyller sine plikter. Behovene som han nå lister opp, ble Storberget gjort klar over lenge før terrordagen, sier Per Sandberg.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har fått mye kritikk for å ikke ha fulgt godt nok med siden de ikke klarte å oppdage terroristen før det var for sent.

Storberget mener friske midler nå skal spyttes inn i akkurat det arbeidet.

– Politiets sikkerhetstjeneste skal særlig styrkes med flere mannskaper. De skal brukes til de oppgavene de allerede har, men også for å fungere mer effektivt i arbeidet mot det som skjer på internett, sier Storberget.

Sandberg har onsdag skrevet brev til presidentskapet hvor han ber om at både forsvar- og justisminister må redgjøre for regjeringens forslag. Dette bør skje i løpet av oktober, mener Frp-politikeren.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger