Hopp til innhold

Storberget får svar på overvåkningen før helgen

Justisminister Knut Storberget får svar på sine spørsmål i ambassadesaken fra Politiets sikkerhetstjeneste og Politidirektoratet denne uken. Men Stortinget må vente til over helgen.

Knut Storberget

Justisminister Knut Storberget vil trolig informere Stortinget i neste uke.

Foto: Espen Gleditsch / NRK

– Vi holder på med rapporten og den vil bli ferdig i løpet av uken, sier Martin Berntsen i PST, det bekrefter også Politidirektoratet at de har som mål.

– Vi vil sende vår redegjørelse til justisdepartementet denne uken, sier kommunikasjonsdirektør i Politidirektoratet, Svein Holtan til NRK.

Hvem kjente til hva

Redegjørelsen skal blant annet gi svar på om PST og direktoratet kjente til overvåkingsarbeidet som tidligere politi- og forsvarsansatte skal ha utført for den amerikanske ambassaden i Oslo.

Stortingspresident Dag Terje Andersen (Ap) sier justisministeren sannsynligvis vil orientere Stortinget om overvåkingssaken i neste uke.

Da TV 2 avslørte overvåkingsenheten til den amerikanske ambassaden i Oslo, var Storberget rask med å varsle at han ville redegjøre om saken for Stortinget. Det var ventet at det ville skje i løpet av denne uken, men slik blir det ikke.

– Senest torsdag

– Justisdepartementet regner med at de tirsdag, senest torsdag i neste uke, skal kunne ha de svar som gjør det mulig for Storberget å gi en redegjørelse for Stortinget, sier stortingspresident Andersen til TV 2.

Storberget har i etterkant av avsløringene bedt om svar fra Politidirektoratet og Politiets sikkerhetstjeneste (PST) om hva de visste om saken. Grunnen til at redegjørelsen i Stortinget har latt vente på seg, er at Storberget selv venter på svar, ble det opplyst tirsdag.

Reagerer på sen info

Stortingets visepresident, Frps Øyvind Korsberg, mener imidlertid at ministeren burde ha orientert Stortinget på et langt tidligere tidspunkt.

– Jeg reagerer på at det tar så lang tid før regjeringen redegjør for Stortinget i en så alvorlig sak. Det kan være en spekulasjon om at noen ønsker at det skal gå litt tid før regjeringen kommer til Stortinget, fordi det kan ligge mye alvorlig informasjon i den informasjonen Stortinget kommer til å få, sier Korsberg.

Frp-politikeren mener Stortinget burde blitt informert umiddelbart i en sak der ulovlig overvåking blir antydet.

– Vi kan ikke holde oss orientert gjennom å lese aviser og se på TV, vi må forholde oss til statsråden, sier Korsberg.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ