– Jens Stoltenberg bør først skjerpe sitt eget partis klimapolitikk

Leder av Stortingets energi og miljøpolitikk, Ola Elvestuen, gratulerer Jens Stoltenberg med ny jobb som FNs spesialutsending for klima. Samtidig kritiserer han Stoltenbergs innsats for miljøpolitikken her hjemme i Norge.

Stoltenberg Ban-Ki Moon

FNs generalsekretær Ban Ki-moon har oppnevnt Jens Stoltenberg som en av to spesialutsendinger for klima. Men ikke alle er fornøyd med jobben Stoltenberg har gjort for så langt for å få ned Norges klimautslipp.

Foto: EDUARDO MUNOZ / Reuters

Ola Elvestuen

Ola Elvestuen mener Stoltenberg nå har et tungt ansvar for å endre Arbeiderpartiets fossile miljøpolitikk her hjemme i Norge.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Leder av Stortingets energi og miljøpolitikk, Ola Elvestuen, gratulerer Stoltenberg med utnevnelsen som FNs spesialutsending for klima.

– Det gir ham og Norge en unik mulighet til å endre internasjonal klimapolitikk i riktig retning og å bidra til at verden får på plass en klimaavtale i 2015, sier Elvestuen.

Samtidig kritiserer han den tidligere statsministeren.

– Som statsminister og partileder i Ap har Stoltenberg ikke vært en pådriver i klimapolitikken, og han har ikke gått foran som et godt eksempel for å få ned nasjonale klimautslipp, mener Venstre-politikeren.

– I løpet av hans regjeringstid måtte Venstre, Høyre og KrF stramme opp den rødgrønne-regjeringens ambisjonsløse klimapolitikk gjennom to klimaforlik i Stortinget. Jeg håper utnevnelsen nå vil bidra til at han også skjerper Arbeiderpartiets klimapolitikk, sier Ola Elvestuen.

– Kan møte seg selv i døra

Ole Mathismoen, politisk journalist i Aftenposten, mener også at Stoltenberg kan komme å møte seg selv i døra i jobben som FNs spesialutsending for klima.

– Internasjonalt har Stoltenberg vært klimapådriver, samtidig som Arbeiderpartiet ikke akkurat har vært talsmann for å legge områder i ro på norske sokkel, sier Mathismoen.

– Stoltenberg har i alle år som statsminister, vært opptatt av å utvinne mest mulig olje, raskest mulig. Samtidig vet han godt at det internasjonale energibyrået har anbefalt at to tredjedeler av all fossilt energi som er oppdaget, må ligge i bakken, sier Aftenposten-journalisten i NRKs Dagsnytt 18.

Stoltenberg: – Det er et dilemma

– Det er ikke riktig å si at jeg har vært for mest mulig oljeutvinning på på kortest mulig tid. Oljeutvinningen har gått gradvis,men det stemmer at jeg har vært for et høyt aktivitetsnivå, svarer Stoltenberg.

– Jeg er enig i at det er et dilemma. Vi kommer til å måtte akseptere begrensninger på fossilt brensel i Norge også, sier den nyutnevnte spesialutsendingen.

Stoltenberg innrømmer at CO2-utslipp på grunn av flyreiser er hans største klimasynd. Paradoksalt nok blir det flere reisedager på Stoltenberg i sin nye jobb.

– Reise er min største klimasynd. Når jeg flyr, bidrar jeg mest til utslipp av klimagasser. Jeg reiser mye i jobbsammenheng, men jeg må innrømme at jeg liker å reise når jeg har ferie også. Så jeg har et problem med å moralisere over dette, sier en ærlig Stoltenberg.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger