NRK Meny
Normal

Aftenposten: – Stoltenberg blir Natos generalsekretær

Ifølge Aftenposten blir Jens Stoltenberg blir Natos nye generalsekretær.

Aftenposten-forside - Stoltenberg

Aftenposten har ryddet plass til det de erfarer blir Natos neste generalsekretær på mandagens forside av avisen.

Avisen har snakket med sentrale kilder som sier at både Storbritannias statsminister David Cameron og Frankrikes president François Hollande har erklært sin støtte til Stoltenbergs kandidatur.

Artikkelen er skrevet av avisas mangeårige politiske redaktør Harald Stanghelle.

– Storbritannia gir Stoltenberg sin støtte. Det siste er at Frankrike også er positiv. Fra før vet vi at Obama og Merkel har snakket varmt for Stoltenbergs kandidatur, sier Stanghelle til NRK.

Stanghelle sier at flere av de andre kandidatene ikke lengre er så aktuelle. Det gjelder blant annet EU-kommisjonens president José Manuel Barroso.

– Slik det ser ut nå i dag, blir Stoltenberg ny generalsekretær i Nato, selv om vi tar det forbeholdet at prosessen ikke formelt er avsluttet.

Politisk redaktør i Aftenposten Harald Stanghelle sier Stoltenberg ligger best an av kandidatene som har vært aktuelle

Vil ikke kommentere

Kommunikasjonssjef Sindre Fossum Beyer sier til NRK at de ikke ønsker å kommentere spekulasjonene i Aftenposten.

– Vi kan verken bekrefte eller avkrefte spekulasjonene, sier Beyer.

Det er sannsynlig at en ny generalsekretær kan bli presentert på Natos utenriksministermøte i Brussel tirsdag og onsdag i neste uke. Det har også blitt spekulert i om avgjørelsen tas mandag.

Da innledes et toppmøte om atomsikkerhet i Haag i Nederland, og der deltar over halvparten av Natos medlemsland – og ikke minst USAs president Barack Obama.

Etter det NTB forstår er USA og Tyskland blant de ivrigste støttespillerne for Stoltenbergs kandidatur til å overta i Nato etter danske Anders Fogh Rasmussen.

Støre favoritt

Arbeiderpartiet har landsstyremøte tirsdag, og det har blitt antatt fra flere hold at Jens Stoltenberg da vil benytte anledningen til å varsle sin avgang som partileder, skriver NTB.

Sist onsdag orienterte Stoltenberg Arbeiderpartiets stortingsgruppe om Stoltenbergs mulige Nato-jobb.

Hvis Stoltenberg trekker seg tirsdag, kan landsstyret innkalle til ekstraordinært landsmøte. Da er Jonas Gahr Støre favoritt til å overta etter Stoltenberg.

Jens Stoltenberg har ikke villet bekrefte eller avkrefte sitt kandidatur. Sist onsdag sa han følgende til Dagsnytt 18 på NRK:

– Det er klart at det er hyggelig at jeg blir nevnt og at det er land som ønsker meg til en slik posisjon. Men dette handler om mange land og om en stor organisasjon. Det handler også om beslutninger som er viktige for mitt liv og for Ap og andre ting som jeg da skal håndtere på en ryddig og ordentlig måte.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger