Krever at studielånsrenten senkes

– Staten tar seg for godt betalt for studielånet, mener fagforeningen Akademikerne.

Tre studenter sitter ved en pult og leser til eksamen

DYRERE ENN NØDVENDIG: Studenter som ender opp med 400.000 i studielån må belage seg på å betale 5000 kroner mer i lånet fordi staten tar påslag på studielånet

Foto: Frank May / NTB scanpix

Staten gjør studielånsrenten høyere enn den trenger å være, mener Akademikerne.

Staten tar et påslag på 1,25 prosentpoeng på pengene som lånes ut fra Statens lånekasse slik at den flytende studielånsrenten blir på 2,33 prosent. Uten påslaget kunne renten ligget på i underkant av 1,1 prosent.

Forskjellen utgjør mye for studentene når tiden for tilbakebetaling av studielånet er kommet: For en nyutdannet med en studiegjeld på 400.000 kroner blir forskjellen 5000 kroner i økte renteutgifter i året.

Knut Aarbakke i Akademikerne

GRÅDIG: Praksis med at staten tar påslag på studielånet bør det blir en slutt på, sier leder Knut Aarbrekke i Akademikerne

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Påslaget må ned. Det må blir en slutt på dette. Det er viktig at Statens lånekasse har gode lånevilkår, og at alle studenter blir motivert til å studere videre, uavhengig av økonomisk bakgrunn, sier leder Knut Aarbrakke i Akademikerne.

Bør belønnes

Solen skinner og det er eksamenstid på Universitetet i Oslo. På Blindern misliker de fleste studentene NRK treffer at staten uten videre plusser på studielånsrenten.

– Det lønner seg for samfunnet at vi tar utdannelse. Det bør lønne seg for oss også, sier en ung mannlig student.

– Vi bruker fem år av livet vårt på utdannelse. Det bør vi bli belønnet for, noe annet er ikke "fair" sier en annen.

– Vi vil jo gjerne at det skal være lønnsomt for oss selv å ta høyere utdannelse, sier en jente.

13590698

LØNNSOMT: Det bør lønne seg å ta høyere utdanning

Foto: Frank May / NTB scanpix

De er på slutten av studiene og skal snart ut i jobb. Nå har de begynt å engste seg for nedbetalingskravene fra Statens Lånekasse for utdanning.

Dersom belastningen ved studielån vil bli tyngre å bære for unge med lengre utdanning, vil Akademikerne kreve å få dette kompensert.

– Vi vil følge nøye med og vil kreve dette kompesensert, ikke bare i lønnsoppgjør, men også på annen måte, sier Knut Aarbakke i Akademikerne.

Historisk lav rente

I Finansdepartementet fremhever statssekretær Jan Gunnar Pedersen (H) at studielånet er billigere enn andre banklån.

– Studielånsrenten er dessuten historisk lav nå, sier Pedersen.

Men statsekretæren sier de er lydhøre overfor Akademikernes bekymring.

– Klart vi tar innspillene alvorlig. Men det er mange måter å endre studiefinansiering på, ikke bare ved å gjøre noe med renten. Vi kan se på stipendandelen, vi kan se på antall måneder studenter får lån og det finnes flere andre mulige endringer og forbedringer, sier Pedersen.

SISTE NYTT

Siste meldinger