NRK Meny
Normal

– Staten må bli en god partner for storbyene

Statsminister Erna Solberg varsler nye forpliktende avtaler mellom staten og storbyområdene i Norge for å sikre en helhetlig utbygging av nye boligområder og infrastruktur i fremtiden.

Erna Solberg

Statsminister Erna Solberg varsler at regjeringen vil gå inn for at staten i fremtiden må forplikte seg på lang sikt i utviklingen i by- og arbeidsmarkedsregioner.

Foto: Andersen, Aleksander / Scanpix

På NHOs årskonferanse torsdag sier statsminister Erna Solberg i sin tale at staten må bli mer forutsigbar for å bli en god partner for landets storbyområder i fremtiden.

– Færre hindringer

Temaet på årets NHO-konferanse er at presset på storbyområdene i Norge øker på grunn av sterk befolkningsvekst.

Regjeringen vil ha forpliktende planavtaler for staten og alle aktørene. Statlige interesser skal avklares tidlig for å sikre forutsigbarhet i utviklingen av fremtidige by- og arbeidsmarkedsregioner.

Staten må legge færre hindringer i veien. Et samfunn i omstilling må raskere kunne tilpasse seg, sier Solberg.

Statsminister Erna Solberg og NHO-sjef Kristin Skogen Lund

Statsminister Erna Solberg og NHO-sjef Kristin Skogen Lund på NHOs årskonferanse.

Foto: NRK

Hun mener at mindre byråkrati og enklere regler vil gjøre samfunnet mer smidig.

– Skal vi lykkes, trenger vi en stat som styrer mer etter lange linjer, og som blander seg mindre inn i det som er smått, sier statsministeren.

Forplikte

Statsministeren forteller i sin tale at regjeringen jobber med nye verktøy som skal bedre samarbeidet mellom staten og storbyområdene.

Hun sier at regjeringen vil ha nye bymiljøavtaler som skal inneholde regler om areal.

Bymiljøavtalene skal følges opp med såkalte utviklingsavtaler som skal sikre en helhetlig utvikling av areal, boligområder og infrastruktur.

– Der skal staten forplikte seg på plansiden, slik at utviklingen går betydelig raskere, sier statsministeren.

Samferdselsminister Ketil Solvik Olsen sier til NRK at innsigelsesprosessene må bli mer strømlinjeformet slik at planleggingstiden for store prosjekter går ned.

– Det må være slik at når vi tar en beslutning så er beslutningen tatt, og ikke et signal om nye omkamper. Vår ambisjon er å halvere planleggingstiden for store infrastrukturprosjekter, sier Solvik Olsen.

– Trenger bredt flertall for langsiktige reformer

NHO-sjef Kristin Skogen Lund er godt fornøyd med at regjeringen vil at staten skal bli mer forutsigbar på lengre sikt, og mener det er viktig at store langsiktige investeringsprosjekter ikke skjer klattvis.

– Regjeringen skal ha all honnør for de gode intensjonene, men den politiske svenneprøven vil stå på om den klarer å få gjennomslag for det. Da må man sikre et bredt flertall for det. Det må ha støtte fra flere enn KrF og Venstre, sier Skogen Lund.

Jonas Gahr Støre

- Dette har Arbeiderpartiet allerede foreslått i sitt alternative statsbudsjett, sier AP-leder Jonas Gahr Støre.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Hun mener at tverrpolitiske reformer som støttes av Arbeiderpartiet må til, for å sikre at de overlever fremtidige regjeringsskifter.

Arbeiderpartiet: – Bør få bred enighet

I sitt alternative statsbudsjett gikk Arbeiderpartiet inn for at staten kunne bidra med inntil 70 prosent av større infrastrukturinvesteringer.

Forutsetningen er at kommunene forplikter seg til å bygge boliger og næringsarealer i tilknytning til knutepunktene for infrastruktur.

– Det er vel snarere slik at statsministeren sier seg villig til å være med på det som Arbeiderpartiet har foreslått, så her tror jeg Kristin Skogen Lund er rett ved målstreken, sier AP-leder Jonas Gahr Støre.

Han sier at det bør være mulig å få til en bred enighet i Stortinget om et forpliktende samarbeid.

– Dette er det nye løftet vi trenger i samspillet mellom staten og utviklingen av de store byene, sier Støre.

-

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger