Hopp til innhold

– Staten konkurrerer ut private bedrifter

– Offentlige IT-satsinger konkurrerer altfor ofte med private bedrifter. Det mener både IKT-Norge og NHO/Abelia. De mener dette betyr både dårligere løsninger for forbrukerne og tapte muligheter for norsk kunnskapsindustri.

Lars Haakon Søraas i Legelisten

Lars Haakon Søraas er daglig leder i nettstedet Legelisten.no.

Foto: TOM INGEBRIGTSEN/NRK

Helsedirektoratet jobber med en digital løsning der alle som vil gratis kan sette seg på venteliste hos fastleger de ønsker å bytte til. Dermed vil de trolig utkonkurrere eksisterende private tilbud der man kan betale en sum og bli varslet om ledige plasser.

– Det er en tjeneste både vi og tre andre private tilbyr, og det er vår viktigste inntektskilde, sier Lars Haakon Søraas i Legelisten.no.

Christine Korme, Abelia

Christine Korme er direktør for digitalisering i Abelia.

Foto: TOM INGEBRIGTSEN/NRK

De tar 95 kroner for å varsle deg om ledig plass hos en ønsket fastlege i ett år framover, så du slipper å følge med selv.

Stort problem

– Jeg tenker at Legelisten er et godt eksempel på en mye større problemstilling, nemlig hvordan det offentlige undergraver næringsvirksomhet ved å utvikle egne løsninger, sier Christine Korme, som er direktør for digitalisering i Abelia, NHOs forening for kunnskaps- og teknologibedrifter:

Man tar både liv av gründervirksomheter og i tillegg blir det vekst i offentlig sektor, en vekst som er altfor stor fra før, sier hun.

Hun får støtte av Heidi Austlid som er administrerende direktør i IKT Norge. Hun mener vi alle tjener på at private får utvikle offentlige it-løsninger:

Heidi Austlid, IKT-Norge

Heidi Austlid er administrerende direktør i IKT Norge.

Foto: TOM INGEBRIGTSEN/NRK

– Gjennom konkurranse om IT-produktene får vi bedre kvalitet, og det betyr også at det skapes bedrifter som kan bli framtidige eksportører av norsk teknologi, sier Austlid.

Positiv til private

Offentlig sektor skal neste år bruke over en milliard kroner på IKT-prosjekter, blant annet i Helsesektoren.

– Regjeringen har som mål å bruke private løsninger som vinner anbud i markedet, forsikrer helseminister Bent Høie.

Men han understreker at det ikke betyr at det offentlige skal holde seg unna alle områder der det fins private aktører, slik som i eksempelet med Legelisten.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie i muntlig spørretime på Stortinget i 2016

Helseminister Bent Høie (H) sier regjeringen har som mål å bruke private aktører.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

– Hvis markedsgrunnlaget for en virksomhet er at Staten har en veldig dårlig IKT-løsning på et område, så kan du selvfølgelig ikke forvente at Staten skal videreføre den dårlige løsningen bare for at du skal kunne ha et kommersielt marked, sier Høie.

Advarer andre

Flere offentlige instanser har tidligere sagt at de ønsker at innovatører skal lage kreative helseløsninger basert på offentlige data. Men Lars Haakon Søraas i Legelisten mener hans erfaringer gjør at han vil advare andre mot å gå inn på dette.

– I det øyeblikket man faktisk lykkes i å lage en tjeneste befolkningen har behov for, så er det en veldig kort vei til at noen byråkrater tenker at dette var jo en ganske bra tjeneste som vi selv kan lage. Og så får de skattemidler til å gjøre det og utkonkurrerer de private aktørene, sier Søraas.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger