Hopp til innhold

– Stadig flere russiske toppolitikere til Nordpolen

Terje Aunevik jobber tett sammen med det russiske miljøet som flyr folk til Nordpolen. Ifølge ham er viseutenriksminister Dmitrij Rogozin kun en av mange høytstående politikere som valfarter til Nordpolen via Svalbard.

Terje Aunevik

Terje Aunevik mener at Norge bør være årvåken av andre grunner enn at nettopp Rogozin har mellomlandet på Svalbard. Han mener Norge havner bakpå mens Russland og andre nasjoner er frampå i Arktis.

Foto: Kjersti Strømmen / NRK

– Vi ser en økende andel profilerte personer, kjendiser og ikke minst politikere, som reiser til Nordpolen, sier Terje Aunevik, som er daglig leder for logistikkselskapet Pole Position.

Aunevik har lenge visst at Dmitrij Rogozin var på passasjerlisten over russere som skulle til Nordpolen. Men han var ikke klar over at Russlands viseutenriksminister var på EUs sanksjonsliste og at norske myndigheter ville reagere sterkt på visitten.

– Han skulle til Barneo, Nordpolen, og så vidt vi kjenner til så er det grunnlaget for hele reisen, sier Aunevik, og utdyper at det var et reisefølge på 70–80 personer som var knyttet til dette spesielle besøket.

– Nordmennene er sjalu

Barneo er den russiske basen som etableres på isen på rundt 89 grader nord hver vår, med en flystripe som er rundt 1200 meter lang. Aunevik har jobbet med de russiske tilretteleggerne i femten år.

– Det er blitt en mye tydeligere symbolikk rundt disse turene enn tidligere, forklarer forretningsmannen.

Aunevik mener at politikernes valfart til Nordpolen er del av en tydelig strategi på å markere at Russland har vært, er, og vil være stor i Arktis.

I en Twittermelding skriver Rogozin at «Arktis er Russlands Mekka.»

Laster Twitter-innhold

Den russiske viseutenriksministeren tar seg tilsynelatende ikke nær av kritikken fra norske myndigheter.

«Nordmennene er bare sjalu på at vi har vært på Nordpolen og badet», var sparket tilbake fra Dmitrij Rogozin, noe som kan vise til, nettopp Russlands fremoverlente posisjon i Arktis.

Laster Twitter-innhold

Tre baser

– Før var det flere rene skiekspedisjoner og champagneturister som skulle opp og vise at de hadde vært der. Men nå får det stor oppmerksomhet i russiske medier når landets politikere drar til Nordpolen, forteller Aunevik.

Han mener at Norge bør være årvåken av andre grunner enn at akkurat Rogozin er på Svalbard.

– Norge havner bakpå i Arktis i en periode der andre nasjoner helt åpenbart er frampå, sier Aunevik.

Han viser til at norske myndigheter mangler en klar strategi for Longyearbyen, trass i fortrinnet Norge har med tilstedeværelsen på Svalbard.

– Tatt helt av

Russerne har holdt på med flytende stasjoner siden 1930-tallet, men virksomheten er blitt viktigere når klimaendringene nå åpner for nye muligheter høyt mot nord.

Barneo-basen etableres i mars og tas normalt ned i slutten av april, men denne sesongen er aktiviteten spesielt stor, og varer lengre.

– I år har det tatt helt av, for de har etablert tre baser i tilknytning til flystripa, forklarer Aunevik.

I tillegg til den tradisjonelle Barneo-basen, er det etablert en forskningsbase, som først avsluttes i juni. Dessuten har russerne nettopp avsluttet en militærøvelse på Nordpolen.

Rogozin besøkte også det russiske gruvesamfunnet på Svalbard, i Barentsburg, før han reiste tilbake til Moskva.

I følgende twittermelding som Rogozin har lagt ut, kan du se bilder fra visestatsministerens besøk på Nordpolen.

Laster Twitter-innhold

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger