– Spesielt viktig med god forsikring på lange reiser

Sykehusregninger i millionklassen og dyre hjemsendelser kan gjøre folk til gjeldsslaver, hvis reiseforsikringen ikke er god nok. – Det er ekstra viktig å sjekke hva forsikringen dekker når man reiser utenfor Europa, sier daglig leder i Finansportalen.

Fiji

Reisen til Fiji eller en annen eksotisk sydhavsstrand kan bli forferdelig dyr hvis man må legges inn på sykehus.

Foto: Jason Reed / Reuters Creative

NRK forteller i dag om Marit Schrøder som ble syk i New York 12 uker før termin. Sykehusregningen kom på nesten fire millioner kroner, og reiseforsikringen berget familien økonomisk og mor og datter Stella fikk den beste behandlingen.

Elisabeth Realfsen, Finansportalen

Elisabeth Realfsen i Finansportalen sier at bare tre av ti leser vilkårene i den forsikringen de har kjøpt.

Foto: Marit Kolberg / NRK

– Det var godt å høre at dette paret var bra dekket av forsikringen sin. Historien deres viser hvor viktig det er å sjekke at man er godt forsikret når man reiser utenfor EØS-området, sier Elisabeth Realfsen, redaktør og daglig leder i Finansportalen som Forbrukerrådet driver.

Bare tre av ti sjekker

Finansportalens sider kan forbrukere sammenligne prisene og vilkårene til de fleste store, norske forsikringsselskapene. En undersøkelse Forbrukerrådet har gjort viser at så mange som ni av ti kjøper reiseforsikring, mens bare tre av ti sjekker vilkårene i den forsikringen de har kjøpt. Det burde de gjøre, advarer Realfsen.

– De færreste sjekker og bryr seg om hva reiseforsikringen dekker og vilkårene varierer såpass mye at det er viktig å undersøke hva man kjøper, sier hun.

Hun tror folk ikke orker å lese de mange sidene med liten skrift. Og det vanskelig å sammenligne de forskjellige tilbudene.

– Men det har vi forsøkt å gjøre noe med i Finansportalen hvor vi har systematisert vilkårene, sier hun.

Dyrt med sykdom

Strikkhopp Hellas

De fleste vanlige reiseforsikringer dekker ikke strikkhopp.

Foto: LOUISA GOULIAMAKI / Afp

Ifølge Realfsen er det for eksempel bare noen få selskaper som tilbyr reiseforsikring i krigsområder. Andre dekker beboere i EØS-området, mens andre ikke gjør det. Og hvis man planlegger å drive med en sport som dykking, for eksempel, krever det ofte en ekstra forsikring.

En fellesnevner for de fleste forsikringsselskapene, er at reiseforsikringen deres ikke dekker ekstremsport. Hva som er definisjonen på ekstremsport kan variere fra selskap til selskap, men det er som regel:

  • Dykking
  • Sportsdykking
  • Strikkhopp
  • Fallskjerm
  • Klatring
  • Paragliding
  • Boksing og annen kampsport.

– Hvilke vilkår er det viktigst å sjekke?

– Det er særlig sykehusregninger og kostnader ved en hjemreise som kan gi store regninger. Det er mye viktigere enn reisegodsforsikringen, sier Realfsen.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger