– Søreuropeere smugler mer enn før

Tollvesenet på Gardermoen opplever en økning av fattige søreuropeere som tvinges til å smugle narkotika på grunn av økonomiske problemer.

Beslag av khat

Tollvesenet viser frem et beslag av khat. Mange prøver også å smugle narkotika i kapsler, skjult i kroppen. I de tre første kvartalene i år er det beslaglagt 6 tonn khat.

Foto: Ellen Omland / NRK

Tor Fredriksen, Tollvesenet

Kontorsjef tollvesenet Gardermoen Tor Fredriksen.

Foto: Ellen Omland / NRK

– Med den økonomiske krisen i Europa, så har vi opplevd en større andel fattige søreuropeiske borgere som bruker smugling som en utvei for å bedre situasjonen sin, sier Tor Fredriksen.

Han styrer Tollvesenet på Gardermoen, som er en av de viktigste inngangene for smuglere inn i landet.

Økonomiske krise

Den økonomiske krisa i Sør-Europa gjør at personer som tidligere jobbet må finne nye inntektskilder.

– Hvis du tar Spania spesielt, så vet vi at det er nesten 50 prosent arbeidsledighet blant unge spanjoler, spesielt sør i landet. Det er ikke unaturlig at de vil prøve å rette på økonomien sin ved å ta en smuglertur derfra, sier Fredriksen.

En utbredt metode er innvendig smugling. Enkelte smugler så mye som en kilo narkotika inne i kroppen.

– De bruker kroppens hulrom, enten ved å svelge, eller ved å putte det opp i rektum eller vagina. Det er utfordringen vår, sier Fredriksen.

Han sier videre at det ikke er lett å finne narkotika som er gjemt i kroppen, og at det krever store ressurser for å finne det.

Store beslag

Ifølge en oversikt fra Tollvesenet dominerer personer som er bosatt i Spania de som blir tatt for innvendig smugling, men ofte gjelder dette personer som er født i et annet land enn Spania.

Polakker er en annen stor gruppe som er tatt for innvendig smugling de to siste årene. Samlet står disse to gruppene for to tredjedeler av tilfellene med innvendig smugling.

Gjennomsnittlig mengde på et innvendig beslag har vært ca. 800 gram. Det vil si at det ble tatt om lag 25 kilo narkotika, som ble smultet innvendig, første halvår i 2012 (se faktaboks).

Vanlig metode

Flyplasser blir brukt stadig mer for å smugle narkotika mener Tollvesenet. De siste tre årene har de tatt over 30 personer hvert år som smugler narkotika inne i kroppen. Hver person smugler gjennomsnittlig 800 gram narkotika.

Avdelingsdirektør i kontrollavdelingen Eivind Kloster-Jensen sier grunnen til økningen er at narkotikaen må fort ut av kroppen igjen.

– Når man har svelget opp til halvannen kilo med narkotika i kapsler, må man komme seg til Norge så fort som mulig, sier han.

Kloster-Jensen sier Tollvesenet tar ganske mange.

– Vi vet at den kontrollen vi gjør virker. Hvorfor skulle man ellers bruke kroppen til å smugle narkotika. Dette er en ganske tungvint og kostbar måte å transportere noe på.

Tollerne får tips, ser trender, og får analyse – og etterretningsrapporter om hva som skjer i resten av verden.

På den måten kan tollerne som står på grønn sone plukke ut de som kan være potensielle smuglere. Men de er varsomme med å avsløre hvordan de vet. De vil ikke at smugleren skal vite at de vet.

– Så fort vi finner ut noe om hvordan det gjøres, og vi begynner å gjøre beslag og avdekkinger, så endrer det seg. Da må vi med en gang begynne å tenke på den neste måten å gjøre det på, sier Kloster-Jensen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger