Hopp til innhold

– Sommervikarer blir overvåket av sjefen

LOs sommerpatrulje har i år fått flere henvendelser om alvorlige brudd på personopplysningsloven når de har besøkt vikarer på jobb.

LOs sommerpatrulje har i år fått flere henvendelser om alvorlige brudd på personopplysningsloven når de har besøkt vikarer på jobb.

Det har vært flere lignende saker der sjefer sitter hjemme og følger med på sommervikarene gjennom bilder fra overvåkningskameraer, opplyser LOs sommerpatrulje.

– Jeg snudde meg et sekund fra kassa. Få minutter senere ble jeg oppringt av sjefen som sa at jeg ikke kunne gå vekk fra kassa, sier Linn Hvattum.

– Jeg stusset over hvordan han kunne vite at jeg hadde gjort det. I ettertid har jeg fått vite fra tidligere kolleger at sjefen hadde et privat overvåkningskamera i butikken, forteller hun til NRK.

Linn Hvattum

Linn Hvattum har opplevd å bli overvåket av sjefen mens hun jobbet.

Foto: Jaarvik/Riise / NRK

– Det er forferdelig å føle seg overvåket, sier Hvattum, som ikke lenger jobber i den aktuelle butikken.

André Evju har ikke selv opplevd å blitt overvåket, men kjenner flere venner som har blitt det.

– Jeg synes det høres sykt ut. Dersom man ansetter folk som man ikke stoler på, og dermed må spionere på dem, så har man gjort en dårlig jobb i ansettelsesprosessen, sier Evju.

– Overvåker pølsegrilling

LOs sommerpatrulje har i år avdekket rekordmange brudd på loven generelt, og en rekke grove brudd på personopplysningsloven. Det har vært flere lignende saker der sjefen sitter hjemme og følger med på sommervikarene gjennom bilder fra overvåkningskameraer i butikken.

– Hvis man er på ferie, og bruker tiden til å sitte hjemme og overvåker de ansatte, så har man seriøst et sosialt problem, sier Kent Rune Pedersen som er ungdomsrådgiver i LOs sommerpatrulje.

Kent Rune Pedersen, ungdomsrådgiver i LOs sommerpatrulje

Flere og flere sommervikarer forteller at de blir overvåket av sjefen hjemmefra, forteller Kent Rune Pedersen.

Foto: Arne Vatnøy / NRK

– Vi har eksempler hvor ansatte på bensinstasjonen blir oppringt av sjefen fordi de ikke har rullet pølsene på grillen ofte nok, forteller Pedersen.

Pederson tror at det er unge arbeidstakere og vikarer som oftere utsettes for slik overvåking.

(Artikkelen fortsetter etter videoen)

Arbeidstilsynet får henvendelser om ulovlig ameraovervåkning på arbeidsplasser

Datatilsynet: Ulovlig

LOs sommerpatrulje melder inn til Datatilsynet dersom de oppdager ulovlig bruk av kameraovervåkning på arbeidsplasser. Mange arbeidstakere tar også kontakt med Datatilsynet direkte.

– Vi får en jevn strøm av henvendelser på telefon og e-post av vikarer som føler seg overvåket på arbeidsplassen, sier Henok Tesfazghi, seniorrådgiver, i Datatilsynet.

– Vi gjennomfører en del kontroller og gir gebyrer når vi finner avvik. I henhold til personopplysningsloven skal kameraovervåking kun benyttes til å avdekke eller oppklare kriminelle forhold som nasking eller tyveri, opplyser Tesfazghi.

– Det er ikke greit at sjefen går gjennom sikkerhetsopptak for å holde en oversikt og se hvordan de ansatte jobber, sier han til NRK.

AKTUELT NÅ