NRK Meny
Normal

Lippestad vil granske AUFs sikkerhetsrutiner

ÅSTA (NRK.no): Anders Behring Breiviks forsvarere vil undersøke om forhold hos AUF eller politiet kunne ha forhindret terroraksjonene 22. juli.

Geir Lippestad, Vibeke Hein Bæra, Odd Ivar Grøn og Tord Jordet

Forsvarerne Geir Lippestad, Vibeke Hein Bæra, Odd Ivar Grøn og Tord Jordet møtte pressen på Vålstua gård i ettermiddag.

Foto: Kallestad, Gorm / Scanpix

Ingunn Andersen på Åsta
Foto: NRK

Anders Behring Breiviks forsvarer Geir Lippestad ankom i ettermiddag Vålstua Gård på Åsta hvor han skal på befaring sammen med tre medforsvarere.

Tidligere i dag ble det kjent at Lippestad planlegger å be om strafferabatt for sin klient, siden han så langt har samarbeidet med politiet og tilstått å stå bak terrorangrepet mot Regjeringskvartalet og Utøya 22. juli i år.

– Vi skal snu hver stein som kan tale til fordel for siktede, sa Lippestad på en pressekonferanse på gården.

Fikk ikke ytre seg

Lippestad forteller at forsvarerteamet nå følger to hovedspor i jakten på formildende omstendigheter som kan gi Breivik strafferabatt.

Det vil blant annet se på hvilke faktorer som har ført til at 32-åringen ble radikalisert til det ekstreme, og hvilke muligheter han hadde for å gjennomføre angrepene.

– Han (Breivik) ble overbevist om at det var umulig å komme til orde med synspunktene sine. Han ble trakassert og mobbet da han forsøkte å fronte meningene sine, sier Lippestad.

Politiet på Vålstua gård

Gården er fortsatt sperret av for publikum, og politiet holder vakt.

Foto: Kallestad, Gorm / Scanpix

Forsvareren viser også til at Breivik skal ha blitt utsatt for vold fra innvandrermiljøer i oppveksten.

Breivik fant etter hvert sine likesinnede på mer lukkede diskusjonsforum, og Lippestad vil få klarhet i om disse har bidratt til å utvikle ham til den personen han ble. De vil også se på om enkeltpersoner eller organisasjoner kan ha gitt ham meninger og operert som «faddere» for ham.

Lippestad og forsvarerne undersøke om Anders Behring Breiviks interesse for dataspill kan ha vært med på å påvirke ham.

– Han er veldig opptatt av spillverdenen og det er viktig å se hva slags påvirkning dette har hatt på ham, sier Lippestad.

Kunne vært tatt tidligere?

Lippestad understreker at han må vente på rapporten fra de sakkyndige før han kan legge vekt på spørsmålene knyttet til Breiviks radikalisering.

Samtidig ønsker de å se på om forhold i politiet og AUF kan ha vært med på å legge til rette for terroraksjonene.

– Vi ser på hva det var som gjorde at han ikke ble oppdaget tidligere. Han har levd et tilbaketrukket liv, men et liv som har sider ved seg som gjorde at man kunne fatte mistanke til ham, sier Lippestad.

Geir Lippestad på Vålstua gård i Åsta

Her ankommer Lippestad terrorgården på Åsta.

Foto: Kallestad, Gorm / Scanpix

– Vi ser også på sikkerheten rundt Regjeringskvartalet. Han ble svært overrasket over at han i fullt kamputstyr kunne kjøre en bil helt inn til Norges viktigste arbeidsplass og potensielle terrormål, sier Lippestad.

Han sier de også vil granske politiets responstid etter bomben i Oslo og AUFs sikkerhetstiltak på Utøya.

– Det er klart at AUF som ansvarlig arrangør også er en del av responstiden og vår vurdering rundt det. Vi tenker da på beredskapslinjerm sikkerhet og mulighet for evakuering fra øya.

– Vi er ikke opptatt av enkeltpersoner i politiet eller andre organisasjoner. Det er hvordan ting er organisert og ansvarslinjer vi er opptatt av, sier Lippestad.

Vi er ikke opptatt av enkeltpersoner i politiet eller andre organisasjoner. Det er hvordan ting er organisert og ansvarslinjer vi er opptatt av.

Ikke opptatt av strafferabatt

Lippestad vil med dette forsøke å finne forhold som kan være formildende mot Breivik i straffesaken som etter planen starter til våren.

Breivik selv skal ikke være spesielt opptatt av om han får strafferabatt eller ikke.

– Jobben til en forsvarer er å se etter om det er noe som kan forklare eller ivareta vår klients interesser. Da må vi se etter formildende omstendigheter, sier Lippestad.

– Viktig å se gården

De fire forsvarerne får følge av en politibetjent fra Oslo, som har hatt ansvar for den taktiske og tekniske etterforskningen på gården.

– Det er veldig sterkt å være på de stedene som er sentrale i saken. Men det er viktig for oss å gjøre det for å kunne være best mulig rustet til å forsvare ham, sier Lippestad.

Flere av beslagene fra blant annet hovedhuset og låven, regnes som svært viktige bevis i saken.

I etterkant av dagens befaring sa Lippestad at den har gitt grobunn for mange spørsmål.

– Men det må vi komme tilbake til etter hvert, sier han til NRK.no.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger