Hopp til innhold

– Smakløst å forhandle om abortloven på denne måten

Statsminister Erna Solbergs (H) åpning for å bruke abortloven som et forhandlingskort i regjeringsspørsmålet med KrF vekker sterke reaksjoner. Og litt støtte.

MAKTSPILL: Kommentator i Dagbladet Marie Simonsen mener statsminister Erna Solberg (H) mangler teft når hun kaster et så følsomt tema som abortloven inn i regjeringsforhandlingene.

– Det er et veldig dårlig kort. En ting er å kaste inn økonomiske størrelser som kontantstøtten, men når det kommer til abortloven og slike tunge verdispørsmål blir det etter min mening litt smakløst å forhandle om det på den måten, sier Marie Simonsen, kommentator i Dagbladet.

Torsdag uttalte statsminister Erna Solberg at hun er villig til å forhandle endringer i abortloven om KrF ønsker seg inn i hennes regjering. Solberg sa blant annet at hun er klar til å kunne gi KrF støtte til et forbud mot såkalt tvillingabort.

Hun er også åpen for endringer i loven som gir rett til abort i tilfeller der barn fødes med alvorlige sykdommer, omtalt i paragraf 2c.

Motstand i egne rekker

Leder i Unge Høyre, Sandra Bruflot, sa i går blankt nei til Solbergs abortflørt.

– Jeg er ekstremt skuffet over at Høyre vurderer de endringene. Og det tror jeg det er ganske mange i Unge Høyre som er, sa Bruflot til VG.

Også regjeringspartner Venstres Trine Skei Grande var kritisk til Solbergs forslag om å endre abortloven.

Frp-leder Siv Jensen skriver i en kommentar til NRK at hun ikke vil forhandle gjennom media. Hun nøyer seg med å si:

– Etter fem års samarbeid vet vi hva som er viktig for KrF. For Frp er prinsippet om kvinners rett til selvbestemt abort viktig, skriver Jensen.

– Er selvsagt keen på Erna som sjef, men absolutt ikke til enhver pris, skriver Hedvig Heyerdahl Moser‏ på Twitter. Hun har vært sentral i Unge Høyre og er tidligere politisk rådgiver i Utenriksdepartementet, nå ansatt i Geelmuyden Kiese.

Laster Twitter-innhold

Senioradvokat Ove A. Vanebo, som er tidligere statssekretær i Justis- og beredsskapsdepartementet, skriver følgende på Facebook om saken:

– Vet du hva, jeg tror vi bare bør blåse i dette samarbeidet med KrF, jeg.

Konservativ støtte

Solberg får imidlertid støtte på den konservative sida i Høyre, fra stortingsrepresentant Lene Westgaard-Halle, som er i foreldrepermisjon.

– Hadde dette kommet opp på landsmøtet, hadde jeg nok støtta Erna i det. Jeg forholder meg til Høyres program, og kvinners frihet er viktig for meg, men det er mange utfordringer i abortspørsmålet. Jeg er absolutt villig til å diskutere dem sammen med KrF, sier hun til NRK.

Westgaard-Halle mener det ikke burde være lov å ta abort etter uke 12 på fostre med Downs syndrom. Samtidig mener hun det er en annen situasjon når fostre får diagnoser eller syndromer som innebærer at de vil dø i løpet av svangerskapet eller det første halvåret etter fødsel.

– Jeg forstår veldig godt at folk ønsker å vite helsetilstanden på barnet. Her er det noen nyanser som ikke kommer fram i den politiske debatten, sier hun.

Lene Westgaard-Halle

Stortingsrepresentant Lene Westgaard-Halle (H) støtter Erna Solbergs syn på tvillingabort og abortlovens paragraf 2c.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

– Diskriminering

Kristin Clemet, leder for tankesmien Civita og tidligere toppolitiker for Høyre, sier til NRK at hun er for å endre på paragraf 2c i abortloven. I tillegg ser hun klare etiske problemstillinger med tvillingabort.

– Etter min oppfatning er det diskriminering å gjøre et barns egenskaper til et selvstendig abortkriterium, sier Clemet.

Stortingsrepresentant Stefan Heggelund er uklar i sitt svar. Han understreker at Solberg har svart nyansert på et KrF-utspill.

– Alternativet hadde vært å kontant avvise en viktig verdisak fra et parti vi ønsker å samarbeide med, slik Ap gjør. Jeg har tillit til at partiledelsen håndterer krevende spørsmål i eventuelle forhandlinger på en god måte, skriver han i en SMS til NRK.

– Flaut

Simonsen mener at statsminister Erna Solbergs tilbud til KrF vitner om at hun mangler litt teft for hvor følsomme slike spørsmål er.

– Hun bomma kraftig når det gjaldt reservasjonsretten. Det har også vært bataljer på Høyres landsmøte flere ganger om disse spørsmålene hvor hun har møtt motstand. Men det skal sies at det foreløpig er ganske stille på Høyrefløyen, så det kan hende at makta betyr mer der også, sier Simonsen.

Også representater i opposisjonen reagerer:

– Oj, dette er flaut. At KrF skal ta et valg kan jo ikke føre til at Høyre eller Arbeiderpartiet skal inngå en konkurranse om hvem som er KrF. Da taper alle. I dag, særlig landsmøtedelegatene til Høyre, skriver Arbeiderpartiets Jette F. Christensen.

Skjermdump fra Facebook

Også stemmer i Arbeiderpartiet reagerer på at statsministeren er villig til å sette abortloven i spill.

Foto: skjermdump

– Tar seg ikke godt ut som lokkemiddel

– Abortloven er ikke et vanlig forhandlingstema over bordet. Det provoserer åpenbart mange i Hareides krets, som reagerer på måten Solberg introduserer det på, sier NRKs politiske kommentator Magnus Takvam.

Ifølge Takvam kan provokasjonen slå begge veier:

– På tross av at forslaget provoserer en del, vurderer mange likevel at det slår positivt ut i den konservative fløyen av KrF, og som er tilhengere av en borgerlig løsning, for de ser at de her kan få gjennomslag for et slikt krav, sier Takvam.

Tone Aglen, politisk kommentator i Adresseavisen mener statsministeren «spiller et ganske høyt spill».

– Erna Solberg har en ganske spesiell autoritet. Det er noe uverdig å bruke abort, som er et veldig vanskelig etisk spørsmål som en politisk auksjon om KrFs gunst.

Aglen sier hun kan forstå høyresidas behov for å minne KrF om deres sterke verdifellesskap historisk.

– Men for en statsminister, syns jeg ikke det tar seg særlig godt ut å kaste opp disse spørsmålene som tydelig lokkemiddel.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger