Hopp til innhold

– Skulle ønske jeg hadde tilbudet om vaksinen

25 år gamle Thea Steen fikk livmorhalskreft i mars. Hun skulle gjerne hatt tilbudet om en HPV-vaksine da hun var yngre.

Thea Steen fikk livmorhalskreft i mars. Her forteller hun om den største nedturen og også oppturen de siste månedene.

Thea Steen fikk livmorhalskreft i mars. Her forteller hun om den største nedturen og også oppturen de siste månedene. Foto: Hallgeir Aunan

– Ja, noen ganger hender det at man får bivirkninger når man sprøyter noe inn i kroppen som ikke hører hjemme der. Kanskje det er ubehagelig, det vet jeg ikke. Det jeg vet er at er kreft ubehagelig. Og jeg tipper det er langt mer ubehagelig enn bivirkningene, sier Thea Steen (25).

Tidligere i dag fortalte NRK at HPV-vaksinen er enda mer effektiv enn man tidligere har trodd. Likevel er det sånn at én av fem jenter som får tilbudet om vaksinen ikke tar den. Det er litt uforståelig for Thea.

– Det er vanskelig for meg å kritisere foreldre som ikke vaksinerer barna sine, for jeg er også i utgangspunktet kritisk til å sprøyte ting inn i kroppen. Jeg forstår at folk er redd for bivirkninger, men kreft er udiskutabelt verre, slår hun fast.

Thea Steen og søsteren Tonje

Thea besøkte søsteren Tonje i Oslo denne uken. Tonje var en av de første som fikk en telefonsamtale fra New York da Thea ble syk. Den telefonsamtalen vil hun aldri glemme.

Foto: Randi Elise Midtskog / NRK

Åpen om sykdommen

Thea bodde i New York og jobbet som frilansjournalist da hun fikk diagnosen tidligere i år. Livet fikk en plutselig helomvending, og i løpet av et døgn var billetten hjem til Norge bestilt. Hun har hele veien blogget om livet og fått mye oppmerksomhet i flere norske medier.

– Jeg blogget fra før og for meg ble det unaturlig ikke å skrive om sykdommen. Jeg måtte ta stilling til om jeg orket og om jeg fikk noe igjen for bloggingen, og det har jeg helt klart fått, smiler 25-åringen.

Forsvarer vaksinen

Ellen Furuseth, lege i Folkehelseinstituttet

Ellen Furuseth hos Folkehelseinstituttet mener det er riktig at flere vaksineres mot HPV-viruset.

Foto: Anne Lene Solbakken / Folkehelseinstituttet

Det er bred enighet blant leger og forskere om at HPV-vaksinen er god og at 7.-klassingene som får tilbud bør ta den.

Lege hos Folkehelseinstituttet Ellen Furuseth mener det er riktig at den er med i vaksinasjonsprogrammet.

– Den har vist over 95 % effekt mot de virusene den beskytter mot. Vi mener vaksinen både vil hindre livmorhalskreft og flere dødsfall.

Livmorhalskreft er den vanligste kreftformen blant kvinner under 35 år. Rundt 300 norske kvinner får det årlig, og 75 av disse dør av sykdommen.

Ser lyst på fremtiden

Thea er ferdig med åtte ukers behandling med cellegift og stråling på Haukeland sykehus. Kroppen har respondert bra, men hun vet fortsatt lite om fremtiden.

– Jeg har små delmål underveis. I september skal jeg inn til en kontroll og da håper jeg at jeg for første gang får beskjed om at jeg er kreftfri.

Thea ser fremover og gleder seg til å begynne å jobbe igjen.

– Jeg blir litt lei fokuset på meg selv hele tiden. Som journalist er jeg ikke vant til å være på denne siden av kamera, smiler hun.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ