– Skulle ønske at min bror heller var død

Broren til en av de tiltalte i drapssaken i Marokko har besøkt fengselet sammen med moren. Flere ganger sa den drapstiltalte at han angrer.

Rettssak starter for tredje gang i Marokko

De 24 tiltalte i terrorsaken i Sale i Marokko på vei inn i rettssalen for tredje gang. Foto: NRK

SISTE: Rettssaken er avsluttet for i dag og fortsetter 13. juni.

Det sier broren til den terrortiltalte Youness Quzaid. Ifølge politiforklaringen som NRK har fått tilgang til, innrømmet Youness at han var med på terrorangrepet mot norske Maren Ueland (28) og danske Louisa Vesterager Jespersen (24) i desember 2018.

Nå risikerer han og 23 andre som er tiltalt i saken dødsstraff.

Vi er fortsatt i sjokk over det min bror har gjort, sier storebror Said Quzaid.

I et intervju med NRK forteller den eldste broren Said Quzaid at han skulle ønske at broren var død.

– Jeg har besøkt han i fengslet to ganger. Jeg skulle ønske han var død. Min mor var også med i fengselet. Hun er fortsatt i sjokk, og nekter å tro at hennes sønn har drept to vestlige turister. Hun forstår det bare ikke, sier Said Quzaid.

Norske Maren Ueland (28) / danske Louisa Vesterager Jespersen (24)

Norske Maren Ueland (28) og danske Louisa Vesterager Jespersen (24) ble drept i Marokko i desember.

Foto: Privat

– Var godt likt

Den drapstiltalte 27-åringen arbeidet som snekker, er gift og har en datter. Ifølge broren var Youness et ydmykt menneske, fredelig og godt likt av folk.

– Jeg kunne se at han har endret seg da vi møtte han i fengslet. Flere ganger sa han til mor at han angrer, og han sa unnskyld flere ganger.

Men for henne er det vanskelig å forstå hva som foregår siden hun er fortsatt i sjokk, legger han til.

– Angrer det han har gjort

I rettssaken som startet i dag, fortalte en av de hovedtiltalte Abdessamad El Joud, at målet var å angripe (nassara) kristne og jøder.

– Vi har aldri planlagt å angripe marokkanere eller staten. Vi ville drepe nassara fordi de dreper muslimske kvinner og barn i kampen mot IS.

På spørsmål fra dommeren om han angrer på det han har gjort, så svarer han ja. På spørsmål om han støtter IS, så svarer han at han ikke vet hva som foregår utenfor nå.

– Jeg forstår ikke hva sannheten er nå, sier Abdessamad.

Vil ha staten som part i saken

Den marokkanske bistandsadvokaten Khaled Fataoui, som representerer den danske familien, har krevd at den marokkanske staten skulle være part i rettssaken.

Samtidig fremmet han et erstatningskrav for de etterlatte. I et intervju med NRK vil han ikke fortelle om hvor stor summen på erstatningskravet er.

Den norske bistandsadvokaten Ragnar Falck Paulsen forteller til NRK at familien ikke ønsker å fremme et erstatningskrav nå.

Den marokkanske statsadvokaten sier til NRK at den marokkanske staten ikke har ansvar for det som har skjedd, men at de er villige til å diskutere saken.

Bistandsadvokaten argumenterer med at de tiltaltes familier er fattige og derfor ikke har råd til å betale et erstatnignskrav.

– Studerte sharia

I retten i dag fortalte flere av de tiltalte at de hadde studert sharia ved en skole i Marrakech.

Bistandsadvokat Khaled Fataoui sier denne skolen kan kobles til marrokanske myndigheter. Den ble opprettet i 2014.

– I denne rettssaken kommer vi til å komme med flere overraskelser når det gjelder hvem som har ansvar, sier Fataoui.

Fataoui sier det er viktig å få frem denne informasjonen fordi dette er en rettssak som vekker oppsikt langt utenfor landegrensene.

Planla flere angrep

De hovedmistenkte har ifølge politiet forklart i avhør at de valgte bort en rekke turister fordi de var i følge med guider eller lokale innbyggere.

Da de fant Ueland og Jespersen ved foten av Toubkal skal to av de drapstiltalte ha utført drapene, mens den tredje filmet den mye omtalte drapsvideoen.

I dag startet rettssaken mot broren og de 23 andre etter å ha vært utsatt to ganger.

– Vi forstår at en slik rettssak kommer til å ta langt tid. Det er ikke noe vi kan gjøre. Dette er Guds vilje, forteller Said til NRK

Rettsforhandlingene ble avsluttet for dagen like etter klokken 18 norsk tid. Saken fortsetter 13. juni, får NRK opplyst.

LES OGSÅ: – Erstatningskravet i Marokko-rettssaken er stort, men hemmelig

Trakk seg fra flere angrep, før de drepte Maren og Louisa