Hopp til innhold

– Norske myndigheter passer ikke på at medisinene er trygge

– Det er skremmende at Folkehelseinstittutet anbefaler medisin som kan gi friske mennesker psykose, mener spesialist i sykehusfarmasi Kirsten Myhr.

Kirsten Myhr Lariam

Kirsten Myhr i RELIS (Regionale legemiddelinformasjonssentre) mener det er skremmende at Folkehelseinstituttet anbefaler bruk av malariamedisinen Lariam.

Foto: NRK

Tidligere denne uken meldte NRK at norske soldater som tjenestegjorde i Tsjad fikk psykiske problemer av malariamedisinen Lariam.

Av 92 soldater fikk 70 prosent bivirkninger av Lariam. Forsvaret kuttet ut medisinen i 2010, og sier til NRK at den gav «psykiske bivirkninger, gjentakende mareritt og dårlig søvn og sånne ting».

I tillegg til problemer med nattesøvnen, opplevde også soldatene nedstemthet, angst og depresjoner.

Likevel anbefaler Folkehelseinstittuett Lariam, og nesten 4000 vanlige reisende nordmenn fikk medisinen i fjor.

Kirsten Myhr er spesialist i sykehusfarmasi ved RELIS, som har som formål å gi «produsentuavhengig legemiddelinformasjon». Myhr, mener myndighetene ikke er nøye nok på at medisinene det norske folk får, er trygge.

– Når man skal gi den forebyggende medisin til friske personer, må man være veldig trygg på at man ikke utsetter pasienten for stor riskiko, sier Myhr.

Innlagt med psykose

I snitt får Legemiddeltilsynet tre henvendelser i året der Lariam mistenkes for å ha ført til psykiske problemer.

En tenåringsgutt skal ha blitt paranoid, hallusinerende og fikk hukommelsessvikt etter å ha tatt medisinen. En ung kvinne innlagt med paranoid psykose etter å ha brukt Lariam.

– Når man leser disse historiene, om hvordan pasienten har opplevde dette, og hvor lang tid det kan ta å bli frisk, så mener jeg det er tydelig at myndighetene ikke kan utsette pasienter for denne risikoen, sier Myhr.

Hun mener det er kjempedramatisk at friske, unge mennesker plutselig ender opp med en akutt psykose og blir innlagt.

– For noen tar det også veldig lang tid i å bli frisk, påpeker Myhr.

– En av de beste

Overlegge ved Folkehelseinstittutet, Hans Blystad, sier man er klar over at Lariam kan gi «sterke bivirkninger. Blystad mener Lariam likevel er en av de beste antimaalaria-medisinene som finnes, og sier man ikke vil fjerne den fra listen over anbefalte medikamenter.

– Her må man sette effekten av medisinen opp mot eventuelle bivirkninger, sier Blystad til NRK.

Myhr ved RELIS mener likevel medisinen kan gi så traumatiske opplevelser at det ikke veier opp for effekten, og påpeker at det finnes andre tilgjengelige anti-malaria-medisiner, som ifølge Myhr har den ønskede effekten.

Legemiddelfirmaet Roche som produserer Lariam, har ikke ønsket å kommentere denne saken.

AKTUELT NÅ