Hopp til innhold

– Skattekutt vil ramme sykehjem og skoler

For Porsgrunn kommune betyr regjeringens forslag til kutt i eiendomsskatt minus 41 millioner kroner i året. Det vil innebære at et sykehjem må legges ned, ifølge ordfører Robin Kåss (Ap).

Ordfører Robin Kåss i Porsgrunn

KRITISK: Ap-ordfører Robin Kåss er svært misfornøyd med den blågrønne regjeringens forslag om kutt i skatt på eiendom.

Foto: Anne Lognvik / NRK

– Vi må kvitte oss med 60 lærere eller stenge et sykehjem. Et alternativ er å kutte brøyting, vedlikehold av veiene og slukke gatelysene i Porsgrunn, sier ordfører Robin Kåss (Ap).

Ordføreren i Porsgrunn har regnet ut at regjeringens foreslåtte kutt i skatt på eiendom betyr 41 millioner kroner mindre i kommunekassa i året.

Porsgrunn er ikke alene.

Innbyggerne kan spare flere tusenlapper i året, men skattekuttene kan gå hardt utover kommunenes økonomi.

Setter ned makssats

Den blågrønne regjeringen bestående av Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre, er enige om å sette ned maksimal sats for skatt på eiendom to promille for boliger og hytter.

I dag kan skatten settes helt opp til syv promille av verdien på eiendommen.

En ny makssats på fem promille, vil tvinge rundt 70 kommuner til å sette ned skatten, blant andre Porsgrunn.

Les også: Disse kommunene blir berørt av regjeringens kutt i eiendomsskatten

Ny taksering = 16 millioner

Robin Kåss

NY TAKSERING: – Innbyggerne våre betaler ikke så mye, men vi tvinges til å taksere hele eiendommene på ny, det koster oss 16 millioner kroner, sier ordfører Robin Koss (Ap) i Porsgrunn.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Porsgrunn har skatt på eiendom på syv promille av verdien. Ordfører Robin Kåss (Ap) synes regjeringens forslag er urettferdig.

– Vi har eiendomstakster fra 2006, så innbyggerne våre betaler ikke så mye.

Regjeringens forslag tvinger oss til å taksere alle eiendommene på nytt, noe som koster oss 16 millioner kroner, sier han.

Det er lov å heve takstene på eiendommene, mens grensen for hvor mange promille av taksten kommunen kan ta inn i skatt, settes ned.

Kåss mener det bare er de som driver med taksering som har grunn til å klappe for regjeringens forslag.

– Bli mer effektiv

Helge André Njåastad (Frp) utenfor Stortinget

TILBAKEVISER: FrPs finanspolitiske talsmann Helge André Njåstad mener kommunene må bli mer effektive, heller enn å skyte på regjeringens forslag til skattekutt.

Foto: Andrea Øien Sæverud / NPK

– Det er ikke uventet at Kåss har mer fokus på å kritisere regjeringens plattform enn å drive kommunen sin effektivt, sier finanspolitisk talsmann Helge André Njåstad i Fremskrittspartiet.

Han mener mange kommuner klarer seg uten skatt på eiendom samtidig som de leverer gode tjenester.

– De som ikke får det til, bør besøke kommuner som leverer gode tjenester, uten skatt på eiendom, i stedet for å kutte i eldreomsorgen. Så kan de slutte å skyte på regjeringen, sier Helge André Njåstad.

KS: Kommunene må kutte

Helge Eide

IKKE RETTFERDIG: – Regjeringen vil ta æren for å redusere skatten. Så overlater man det til kommunene å kutte, sier direktør Helge Eide i KS.

Foto: Kathrine Mørkved / NRK

Helge Eide, direktør for interessepolitikk i Kommunenes organisasjon, KS, er kritisk til hvordan den nye regjeringen vil gjennomføre skattekuttet.

– Regjeringen vil ta æren for å redusere skatten. Så overlater man til kommunenes politikere å forklare innbyggerne hvilke kutt som skal gjøres. Det synes ikke vi er spesielt rettferdig, sier Eide til NRK.

Totalt tok Kommune-Norge inn over 12 milliarder i skatt på eiendom i 2016.

Les også: Frykter millionhull i kommunekassene

Les også: Erna Solberg: Her er den blågrønne regjeringens plattform

AKTUELT NÅ